Αγαπητοί συμπολίτες,
Έχει καταστεί πλέον προφανές σε μεγάλη μερίδα της πολιτικής κοινωνίας ότι οι επερχόμενες εκλογές δεν αρκούν από μόνες τους για να θεραπεύσουν την θεσμική ένδεια της χώρας, ούτε να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά αδιέξοδα που βιώνουμε. Όλο και περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι η χώρα διέρχεται μία πρωτοφανή θεσμική κρίση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει απερίφραστα ότι δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στο σύνολο των θεσμών και ιδίως σε θεμελιώδεις θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη, η Βουλή, η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μμε , ή τα πολιτικά κόμματα. Και τούτο είναι εύλογο, καθώς αποδεικνύεται ότι οι θεσμοί αυτοί, με τον τρόπο που είναι δομημένοι, δεν προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολλών αλλά, απεναντίας, εξυπηρετούν με τον πιο ωμό τρόπο τα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος της κοινωνίας.
Άραγε πόσο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό είναι ένα πολιτικό σύστημα όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας, κεκλεισμένων των θυρών, μακριά και ερήμην από τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν μηχανισμοί λογοδοσίας και ελέγχου, με αποτέλεσμα κάθε στιγμή, να ζούμε, ξανά και ξανά, την παρούσα πολιτική δυστοπία;
Περισσότερο από μία δεκαετία πριν, η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή (ΠΡΣΑ) είχε κατανοήσει το μέγεθος αυτού του προβλήματος, είχε επισημάνει ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα έπρεπε να θεσπιστεί, όχι μόνο από αντιπροσώπους αλλά με την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και είχε καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την έξοδο από την πολιτική κρίση. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν έξι άξονες και περιλάμβαναν:
1.Θεσμούς ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας, όπως τα δημοψηφίσματα και οι προτάσεις νόμου με πρωτοβουλία πολιτών, θεσμοί λογοδοσίας των αξιωματούχων και κανόνες εσωκομματικής δημοκρατίας.
2.Προτάσεις ενδυνάμωσης της πολιτικής ισότητας, μέσω της κατάργησης των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των πολιτικών, κατάργηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και άπαξ ανανεώσιμη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών.
3.Πραγματική διάκριση των εξουσιών, με προτάσεις όπως η υιοθέτηση του πολιτεύματος της προεδρικής δημοκρατίας, χωριστές εκλογές για Πρόεδρο (εκτελεστική εξουσία) και Βουλή (νομοθετική εξουσία), εκλογή Προέδρου με σταθερή θητεία και ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού.
4..Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, με την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της από την κυβέρνηση και εκλογή της με τρόπο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της, καθώς και την θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου.
5.Αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και όσων διαχειρίζονται δημόσιους πόρους, αυστηρά από την δικαιοσύνη, υπό τον δημόσιο έλεγχο των πολιτών και χωρίς ισχύ οποιουδήποτε απορρήτου.
6.Αυστηρό έλεγχο νομιμότητας των ΜΜΕ
Σήμερα, που όλο και περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε πλέον ως μόνη λύση για την πρόοδο της χώρας την καθιέρωση νέων ισχυρών δημοκρατικών θεσμών και ριζικών θεσμικών αλλαγών, η ΠΡΣΑ καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν σε έναν ευρύ και εκτεταμένο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και προτείνοντας τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την πολιτική κρίση.
Η ΠΡΣΑ θα δημοσιεύσει στο site της (https://neosyntagma.net/) όλες τις προτάσεις που θα λάβει και σας καλεί να στείλετε τις δικές σας (αναφέροντας τα στοιχεία σας, τον τίτλο της πρότασής σας και εφόσον είναι δυνατόν τους άξονες αλλαγής στους οποίους προτείνετε) στο info@neosyntagma.net .
.