Έως πότε θα παραμένει ανενεργό το άρθρο 73 του αναθεωρημένου Συντάγματος;

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανενεργή ακόμα διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος που παρέχει το δικαίωμα κατάθεσης νόμου στους πολίτες, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στη επιστολή προς την κυβέρνηση που έχουν αποστείλει για την ενεργοποίηση του θεσμού, 46 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ύστερα από την πρωτοβουλία του Vouliwatch.

Το ερώτημα που θέτουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πότε εξετάζει η κυβέρνηση την εισαγωγή στη Βουλή και την ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος Νόμο για το αναθεωρημένο Άρθρο 73;” και το “γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αμελήσει να δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής στην πρόβλεψη αυτή του Συντάγματος που ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς;

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ΚτΠ αφού τίθεται το ερώτημα του αν θα συμμετάσχει στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι στις 25 Νοεμβρίου 2019 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2019, με το άρθρο 73 παρ. 6, εισάγεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή η δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.

Επισημαίνουν ακόμη ότι “η σχετική διάταξη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από το σύνολο σχεδόν της Βουλής και συνιστά αναμφίβολα θετική πολιτική καινοτομία καθώς η θέσπιση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη νομοθετική λειτουργία αποτελεί μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα μας, που αναμφίβολα συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων και στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Στην συνέχεια η ερώτηση αναφέρει πως “τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση”. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτή η πρακτική αποτελεί “περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς” και ότι “στη βάση αυτή, 46 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ήδη απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας να συνταχθεί και να ψηφιστεί το Σχέδιο Νόμου σχετικά με τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών”.

Να θυμίσουμε ότι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλια της Κοινωνίας των Πολιτών ξεκίνησε το Vouliwatch. Στην επιστολή τονίζεται ακόμα ότι “η θέσπιση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη νομοθετική λειτουργία αποτελεί μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα μας, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων και στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά”.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μάλιστα από την κυβέρνηση “να ενημερώσει για το πότε σκοπεύει να προχωρήσει στη σύνταξη και πρόταση του εν λόγω σχεδίου νόμου”.

Πηγή: vouliwatch

Έως πότε θα παραμένει ανενεργό το άρθρο 73 του αναθεωρημένου Συντάγματος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

43  −    =  35