1. Όπως οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, είμαι και εγώ πάρα πολύ θυμωμένος με την παρούσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάστασηστην Ελλάδα.Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ τη σημερινή Κυβέρνηση μοναδικό υπεύθυνο.
  Έτσι, σε ηλικία 76 ετών αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια για τη διόρθωση της κατάστασης, ελπίζοντας ότι δεν θα θεωρηθώ τρελός ή “Ξερόλας”.
  Προτού συνεχίσω, να παρουσιάσω τις απόψεις μου, οφείλω να εξηγήσω ότι :
  • Θεωρώ τον εαυτό μου “Φιλελεύθερο”, με την πραγματική έννοια του όρου.Δηλαδήείμαι αντίθετος σε συντηρητικές όπωςκαι σε ακραίες πολιτικές απόψεις.
  • Θεωρώ αποτυχημένη και επικίνδυνη τη σημερινή Κυβέρνηση και, όπως πολλοί άλλοι, συνήθως ψηφίζω με τη φιλοσοφία “το μη χείρον βέλτιστο”.
  Η εμπειρία μου από την επί 13 χρόνια διαμονή μου στον Καναδά, τη χώρα που θεωρείται υπόδειγμα Δημοκρατίας, καθώς και η (λόγω του επαγγέλματός μου)σημαντική εμπειρία ως προς τον τρόπο σκέψης τωνΕλλήνων πολιτικών και του τρόπου λειτουργίαςτης Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω αρκετά αντικειμενική αξιολόγηση.
  Κατά την άποψή μου, ταδύο βασικάπροβλήματα της Ελλάδος είναι ηέλλειψηδημοκρατικών θεσμών και ηάκρως κομματικοποιημένη, διαλυμένη και ανεπαρκής Δημόσια Διοίκηση, υποτακτικό όργανο τις εκάστοτε Κυβέρνησης, εφόσον οι τοποθετήσεις σε διευθυντικές θέσεις και οι προαγωγές ΔΕΝ γίνονται αξιοκρατικά, αλλά με κομματικά κριτήρια.
  Αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων είναι η πρωτοφανήςδιαφθορά σε όλο το εύρος της δημόσιας καιτης ιδιωτικής ζωής, όπου στον τομέα αυτό είμαστε σχεδόν διεθνείς πρωταθλητές,η απερίγραπτη καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτώνκαι φυσικά η ανυπαρξία εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.
  Το σημερινό Σύνταγμα καθιστά τοπολίτευμά μας “ψευτοδημοκρατία”.Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία των τριών πυλώνων της Δημοκρατίας,που είναι η Νομοθετική Εξουσία, η Εκτελεστική Εξουσία και η Δικαιοσύνη.
  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι :
  • Μέλη της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή Βουλευτές, είναι συγχρόνως και μέλη της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή μέλη της Κυβέρνησης.
  • Οι Δικαστές ορίζονται από την Κυβέρνηση, δηλαδή από την Εκτελεστική Εξουσία.
  Το ότι το Σύνταγμά μας είναι αυτό που είναι δεν είναι τυχαίο. Όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί επιθυμούν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη εξουσία και όσο το δυνατόν λιγότερο έλεγχο.
  Έτσι, τα κόμματα και οι πολιτικοί μας, μέσω της έλλειψης δημοκρατικών θεσμών, που να τους ελέγχουν, νέμονται την εξουσία και μάλιστα με καθαρά συνδικαλιστική νοοτροπία.
  Πρόσφατα, ξαφνικά η Κυβέρνηση επανέφερε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και η αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να συγκεντρώσει απόψεις πολιτών για το θέμα αυτό, δημιούργησε σχετικό ερωτηματολόγιο, καθώς και ιστότοπο, μέσω των οποίων οι πολίτες, μέχρι τέλους Μαρτίου του τρέχοντος έτους, μπορούννα δηλώσουν την άποψή τους ως προς τιςαπαιτούμενες αλλαγές και συμπληρώσεις του Συντάγματος.
  Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι, δεν υπήρξε ουσιαστική διαφημιστική καμπάνια, από την Κυβέρνηση, ώστε να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες,ούτε ιδιαίτερη ενημέρωση για το τι αλλαγές απαιτούνταικαι για ποιο λόγο. Τα δε κόμματα της Αντιπολίτευσης, χωρίς να πάρουν θέση ως προς συγκεκριμένες απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές, αρκέστηκαννα κατηγορήσουν την Κυβέρνηση ότι επανέφερε το θέμα της αναθεώρησης με μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα τρέχονταπροβλήματα.
  Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία πολιτών, έχει δημιουργηθεί η “Πρωτοβουλίαγια τη Ριζική Αναθεώρηση Συντάγματος”. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί σχετικά, μέσω του ιστοτόπου https://neosyntagma.net, και μπορεί να πάρει μέρος σ’ αυτή την προσπάθεια, αν το επιθυμεί.
  Οι κυριότερες προτάσεις της Πρωτοβουλίαςείναι οι ακόλουθες:
  • Σαφής διάκριση των εξουσιών.
  • Ασυμβίβαστο μεταξύ των θέσεων Βουλευτή και Υπουργού.
  • Κατάργηση της ασυλίας και των περισσοτέρων προνομίων των Βουλευτών.
  • Κατάργηση των διατάξεων περί ευθύνης Υπουργών.
  • Να μην μπορεί να εκλεγεί κάποιος Βουλευτής για περισσότερες από δύο θητείες.
  • Να ιδρυθεί Συνταγματικό Δικαστήριο με αρμοδιότητα την αξιολόγηση κάθε νόμου και διατάξεως, προ της παρουσίασής τους για ψήφιση από τη Βουλή.
  • Κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία η ηγεσία των δικαστηρίων διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
  • Επέκταση και ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων.
  • Να είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για αλλαγή του Συντάγματος, με σαφή ενημέρωση των πολιτών για τις προτεινόμενες αλλαγές.
  • Μετατροπή του πολιτεύματος σε αυτό της Προεδρικής Δημοκρατίας.
  Στην ανυπαρξία Δημοκρατικού Συντάγματος προστίθεται και η ύπαρξη πανάκριβης (κυρίως λόγω διαφθοράς) και απελπιστικά αναποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, άκρως κομματικοποιημένης, διαλυμένης και ανεπαρκούς, υποτακτικό όργανο τις εκάστοτε Κυβέρνησης, εφόσον τα διευθυντικά της στελέχη επιλέγονται με κομματικά κριτήρια, αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζουν οι Υπουργοί και οι προσλήψεις και οι προαγωγές γίνονται με κομματικά και άλλα μη αξιοκρατικά κριτήρια.
  Φυσικά, μόνο ένας ηλίθιος θα πίστευε ότι οι πολιτικοί μας δεν γνωρίζουν το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα και στη Δημόσια Διοίκηση.
  Το ερώτημα είναι αν τα κόμματακαι οι πολιτικοί είναι δυνατόν να πιεστούν να αποδεχτούν ότι το κράτος δεν είναι τσιφλίκι τους. Εμείς, οι σκεπτόμενοι πολίτες πρέπει να τους αναγκάσουμε να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές και ο μόνος τρόπος είναι η επανάσταση.
  Φυσικά όχι επανάσταση βίαιη, αλλά ειρηνική, διότι βίαιη επανάσταση συμφέρει μόνο τα πολιτικά άκρα.
  Λόγω δε του ότι, ανέκαθεν το εκπαιδευτικό μας σύστημα στόχευε στη δημιουργία “Πατριωτών” (με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον πατριωτισμό το κάθε κόμμα) και όχι στη δημιουργία νομοταγών δημοκρατικών πολιτών, υπάρχει τεράστια έλλειψη γνώσης για τα πλεονεκτήματα της πραγματικής Δημοκρατίας στον απλό πολίτη, όπως και για το πως η σωστή Δημοκρατία προφυλάσσει τον πολίτη από αυθαιρεσίες της εξουσίας.
  Κατά την άποψή μου, η “Πρωτοβουλίαγια τη Ριζική Αναθεώρηση Συντάγματος” θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οργανισμό που, με συστηματικό τρόπο, να οργανώνει πανελλαδικά σεμινάριακαι ομιλίες για την κοινωνική επιμόρφωση των πολιτών και τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές. Μόνο αν πειστούν οι πολίτες για τις απαιτούμενες αλλαγές θα υπάρξει πίεση των πολιτικών.
  Θα πρέπει όμως να εξασφαλιστεί ότι ηπροσπάθεια αυτή “δεν θα καπελωθεί” από κάποιο κόμμα.
  Τέλος, εξαιρετικά σημαντική θα ήταν η άμεση και συντονισμένη δραστηριοποίησησημαντικού αριθμού μη κομματικοποιημένων ατόμων της πνευματικήςμας ηγεσίας, με στόχοαφενός μεν την επιμόρφωση των πολιτών,όσον αφοράτα θετικά της Δημοκρατίας (έναντι των άκρων) και την ανάγκη συγκεκριμένων θεσμικών αλλαγών, και αφετέρου την πίεση κομμάτων και πολιτικών για την υλοποίησή τους.
  Ας σηκωθούμε λοιπόν όλοι από τον καναπέ μας και ας κάνουμε την όποια προσπάθειαμπορούμε, προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση και να σώσουμε την πατρίδα μας.Οι λύκοι (και όχι μόνο οι “γκρίζοι”) καιροφυλακτούν.
  Ερρίκος Σίνας

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1  ×    =  6