Είναι η 10η συνταγματική τροποποίηση που γίνεται από την Ολομέλεια της Βουλής

Int_CY Flag_Cyprus 01a

 

 

NeoSyntagma.net, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Με βάση δημοσίευμα του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ (PhileNews.com)

 

Με σημερινή της απόφαση η Κυπριακή Βουλή διέγραψε τη 2η παράγραφο του άρθρου 7 του Συντάγματος, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής θανατικής ποινής. Η απόφαση ελήφθη από την ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής με πλειοψηφία άνω της απαιτούμενης των 2/3, με 49 ψήφους υπέρ και με την αποχή των δυο βουλευτών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).

int_cy-kypriaki-vouli-01
Η Κυπριακή Βουλή διέγραψε το άρθρο 7.2 του Κυπριακού Συντάγματος με 49 ψήφους υπέρ και 2 αποχές.

Αν και η θανατική ποινή έχει να επιβληθεί στην Κύπρο από το 1962, η δε κυπριακή νομοθεσία δεν προβλέπει πλέον τη δυνατότητας επιβολής θανατικής ποινής, εντούτοις κρίθηκε αναγκαία η αφαίρεση της σχετικής πρόνοιας και από το σύνταγμα.

Φαίνεται πάντως ότι η λύση που δόθηκε με τη διαγραφή του άρθρου 7β δεν επιλύει πλήρως το πρόβλημα, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη, που εισηγήθηκε την απόφαση, υπάρχουν ακόμα 3 με 4 θεμελιώδη άρθρα του συντάγματος που αναφέρονται στη θανατική ποινή. Κατά τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, κ. Άριστο Δαμιανού, τα άρθρα αυτά ανέρχονται σε 10. Το πρόβλημα εξετάζεται από τον κ. Συλλούρη, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κ. Γιώργο Γεωργίου, και τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου κ. Κώστα Κληρίδη.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση σε μας του Ελλαδίτες η ευκολία με την οποία μπορεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η 10η τροποποίηση του κυπριακού Συντάγματος που έγινε με τον ίδιο τρόπο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ που ακολουθεί, ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, βουλευτής Γιώργος Γεωργίου επεσήμανε ότι υπάρχει «πανσπερμία τροποποιήσεων», οι οποίες δεν περιποιούν τιμή στη Βουλή, και εισηγήθηκε τη σωστή ιεράρχηση όλων των προτάσεων-νομοσχεδίων για τροποποίηση του συντάγματος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να ασχοληθεί με κάθε λεπτομέρεια με τη μελέτη του συντάγματος και των διάφορων προτάσεων, έτσι ώστε να γίνει μια «συνολική τροποποίηση του συντάγματος».

 

Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ

Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2016

int_cy-syntagma-arthro-7b
Το άρθρο 7.2 που διαγράφηκε.

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πρώτη συνεδρία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενέκρινε την 10η τροποποίηση του Συντάγματος, διαγράφοντας την παράγραφο 2 του άρθρου 7 που προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής. Υπέρ της ψήφισης τάχθηκαν 49 από τους παρόντες βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Στο προοίμιο αναφέρεται ότι «η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος δικαίου που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας αντιτίθεται ως θέμα αρχής στην επιβολή θανατικής ποινής». Αναφέρεται ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, της οποίας ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής, έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 7, το οποίο διαγράφεται «προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής θανατικής ποινής διά νόμου στις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, εσχάτης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο». Σύμφωνα με το προοίμιο, η τελευταία φορά που έχει εφαρμοστεί η θανατική ποινή ήταν το 1962.

Μιλώντας ενώπιον του σώματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε ότι υπάρχουν 3 με 4 θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στη θανατική ποινή, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Πρέπει να γίνει μια σοβαρότατη δουλειά και εμείς ως Βουλή θα πάρουμε μέρος του βάρους της ευθύνης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, θα μιλήσουμε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε τι πρέπει να γίνει, είπε.

Ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, βουλευτής Γιώργος Γεωργίου εισηγήθηκε όπως όλες οι προτάσεις νομοσχέδια για τροποποίησης συντάγματος να ιεραρχούνται και επεσήμανε ότι υπάρχει «πανσπερμία τροποποιήσεων», οι οποίες δεν περιποιούν τιμή στη Βουλή.

Και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τάχθηκε υπέρ της θεσμικής ρύθμισης της κάθε τροποποίησης του Συντάγματος. Είπε πως η μη διαγραφή της παραγράφου 2 του άρθρου 7 «ήταν παράλειψη των προηγούμενων δεκαετιών».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης αν και ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει  αποδεχθεί τη σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προνοεί ρητά την κατάργηση της θανατικής ποινής. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι τέτοια μέτρα δεν έχουν χώρο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», πρόσθεσε.

Την ανάγκη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου να ασχοληθεί με κάθε λεπτομέρεια με τη μελέτη του συντάγματος και των διάφορων προτάσεων έτσι ώστε να γίνει μια συνολική τροποποίηση του συντάγματος, επεσήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. «Η τροποποίηση του συντάγματος δεν παύει από το να είναι μια πάρα πολύ σημαντική πράξη», είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το Κίνημα θα υπερψηφίσει την τροποποίηση, προσθέτοντας πως η πρόνοια αυτή ήταν σε πλήρη αδράνεια, αφού υπεράνω των προνοιών του συντάγματος είναι το κοινοτικό κεκτημένο. Ζήτησε τη σύσταση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στη Βουλή που θα επιληφθεί «μιας καλύτερης ποιότητας νόμων και αξιολόγηση υφιστάμενων ώστε να φύγουμε από την κακονομία που χαρακτηρίζει αυτό τον τόπο».

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη σύνοδο της Ολομέλειας ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης αιτιολόγησε την απόφαση του κόμματος να τηρήσει αποχή, λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, μελλοντικά, εάν το θελήσει και η Βουλή, να επιβάλει θανατική καταδίκη για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας εν καιρώ πολέμου». «Να μην ξεχνούμε ότι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαστε ούτε Σουηδία, ούτε Ελβετία. Είμαστε ένας τόπος ημικατεχόμενος με 40.000 Τούρκους στρατιώτες στην γη μας υπό την μόνιμη απειλή της Τουρκίας”, είπε.

NeoSyntagma.net, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Πηγές: ΚΥΠΕ και http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/330528/katargithike-i-pronoia-tou-syntagmatos-gia-thanatiki-poini-apochi-elam

 

Βλ. προηγούμενο σχετικό άρθρο (εδώ).

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των επισκεπτών του NeoSyntagma.net και δεν συνεπάγεται τη συμφωνία της Πρωτοβουλίας με το περιεχόμενό της (απόψεις που υποστηρίζονται, πράξεις που προβάλλονται κλπ).

Καταργήθηκε η πρόνοια της θανατικής ποινής από το Κυπριακό Σύνταγμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

96  ⁄    =  12