Lg-org Generation-Nomination 01 636x310ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ “ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΣΩ ΚΛΗΡΩΣΗΣ”

 

Αναρτήθηκε στο PirateTimes.net, 30 Αυγούστου 2016

 

Πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό μας σύστημα; Εγγυάται την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις ευκαιρίες, όπως το να εκλέγονται ή να εμπλέκονται στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων ή χρειάζεται ριζική αναβάθμιση επειδή έχει αποτύχει;

Σύμφωνα με τον Charly Pache, Eλβετό πολίτη με ΙΤ παρελθόν, master στην οικονομία και πρώην αντιπρόεδρο του κόμματος Πειρατών Ελβετίας, υπάρχει έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας στα κοινοβούλιά μας και αυτό ήταν κυρίως που τον οδήγησε να δημιουργήσει μια πρωτοβουλία πολιτών που ονομάζεται “Generation Nomination” (GN), με στόχο τη διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκλεγούν!

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στόχος της GN είναι να απαλλαγούμε από τις εκλογές και να τις αντικαταστήσουμε με “κλήρωση”, όπως το θέτει ο Charly, ένα σύστημα που βασίζεται στην τυχαία επιλογή των αντιπροσώπων μας, σίγουρα πιο δημοκρατικό από το υπάρχον μοντέλο και οι πραγματικές του προθέσεις είναι να φέρει το όλο θέμα σε δημοψήφισμα στην Ελβετία!

Εάν κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για “κλήρωση” (“sortition“) θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι μεγάλη είδηση! Η κλήρωση, η δράση της επιλογής για τον καθορισμό κάτι / κάποιου μέσω της χύτευσης ή κλήρωσης, ήταν μια συνηθισμένη μέθοδος στην αρχαία Αθήνα και χρησιμοποιήθηκε από πολλές χώρες για την πρόληψη της διαφθοράς: “… Στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, η κλήρωση ήταν η παραδοσιακή και κύρια μέθοδος για το διορισμό των πολιτικών υπαλλήλων και η χρήση της θεωρείται ως βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας”.

Το 70% των εκλεγμένων βουλευτών μας είναι άνδρες, η ηλικία τους είναι γύρω στα 50+, μερικές κοινωνικο-οικονομικές ομάδες και ηλικίες ποτέ δεν εκπροσωπούνται στα κοινοβούλια, επίσης, η επίδραση του χρήματος στην πολιτική καθιστά προφανές ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αποκλείεται από την αρχή, λέει ο Charly στους Pirate Times και τονίζει ότι “η δημοκρατία είναι πολύ περισσότερα από τις εκλογές. Πρόκειται για τη συμμετοχή όλων των πολιτών, στη συζήτηση, στην ενημέρωση, στην οικοδόμηση πολιτικών αρμοδιοτήτων μεταξύ του πληθυσμού”.

Είναι οι εκλογές μέσω κλήρωσης κάτι το ουτοπικό; Ουτοπικό ή όχι, πάνω από 50 ακτιβιστές της GN (και άλλοι 300 που έχουν εγγραφεί για να βοηθήσουν) προετοιμάζονται για τη συλλογή υπογραφών στην Ελβετία (όχι πριν από τον Απρίλιο του 2018) ώστε να ζητήσουν δημοψήφισμα! “Για τη σημερινή κατάσταση, η φιλοσοφία είναι να αλλάξουμε όσο το δυνατόν λιγότερα”, λέει ο Charly, γνωρίζοντας ότι η GN μπορεί να σοκάρει το φαντασιακό των ανθρώπων, για το πώς θα μπορούσε να είναι η κοινωνία μας.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι τώρα απασχολημένοι με τη διοργάνωση της εκδήλωσης “Bye Bye Elections Day” (“Ημέρας Αποχαιρετισμού των Εκλογών”) (στις 17 Σεπτεμβρίου), η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2015. Θα πραγματοποιηθεί στο Fribourg και το αποκορύφωμα της θα είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης ένα βιντεο-παιχνιδιού για την κοινότητα GN. Οι παίκτες θα αναλάβουν αποστολές στην πραγματική ζωή, θα συγκεντρώνουν πόντους και θα χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον, τόσο μέσα στο παιχνίδι όσο και στον πραγματικό κόσμο.

Αλλά ποιός θα ήταν ο ρόλος των κομμάτων σε μια κοινωνία όπου οι εκπρόσωποι της θα εκλέγονται μέσω κλήρωσης; Ο Charly παρόλο που λέει ότι θα μπορούσαν να φέρουν νέες ιδέες, νιώθει ότι το τέλος των κομμάτων πλησιάζει. “Το μέλλον ανήκει στις πρωτοβουλίες, όχι στα κόμματα”, υποστηρίζει, περιγράφοντας στους ΡΤ τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

 

Int_CH Klirosi
Ο Charly Pache (photo Julian Blight)

Pirate Times: Τι είναι η πρωτοβουλία “Generation Nomination”;

Charly Pache: Η “Generation Nomination” (GN) είναι ένα ελβετικό κίνημα που επιθυμεί να ενδυναμώσει κάθε πολίτη ώστε να είναι ένα ενεργό στοιχείο της δημοκρατίας, με την καθιέρωση ενός συστήματος που ονομάζεται “κλήρωση”, στο οποίο τα μέλη του νομοθετικού σώματος δεν θα εκλέγονται, αλλά θα επιλέγονται τυχαία μεταξύ όλων των πολιτών, και ως εκ τούτου, θα δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους να είναι παίκτες στις πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να έχει σημασία πόσο πλούσιος ή δικτυωμένος πολίτης είναι. Είμαστε ενεργοί σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με καλή σύνδεση με ΜΚΟ της άμεσης δημοκρατίας, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο.

Pirate Times: Πότε ξεκίνησε και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Charly Pache: Ξεκινήσαμε τη GN δημόσια το 2015, μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας. Η “Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου” (ΕΣΔΑ) δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δημοκρατία, αλλά μόλις και μετά βίας στις “ελεύθερες εκλογές”, κάτι που στην πραγματικότητα συρρικνώνει την άσκηση της δημοκρατίας μόνο σε εκλογές … αυτό είναι ένας πολύ φτωχός ορισμός, καθώς η δημοκρατία είναι πολύ περισσότερο από “εκλογές”: Πρόκειται για τη συμμετοχή όλων των πολιτών, στη συζήτηση, στην ενημέρωση, την οικοδόμηση πολιτικών αρμοδιοτήτων μεταξύ του πληθυσμού. Επιπλέον, οι εκλογές είναι αριστοκρατικής φύσης, όχι δημοκρατικής ουσίας. Εμείς θέλουμε να διευρύνουμε την ΕΣΔΑ με το δικαίωμα στη δημοκρατία.

Pirate Times: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε αυτή την πρωτοβουλία;

Charly Pache: Σήμερα η επιρροή του χρήματος στις πολιτικές αποφάσεις είναι προφανής. Απλά, για να γίνει κάποιος βουλευτής θα πρέπει να συλλέξει πολλά χρήματα, εξ ου και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία από την αρχή και αυτό είναι λάθος. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι υπάρχει έλλειψη πραγματικής αντιπροσωπευτικότητας στα κοινοβούλιά μας. Στο ελβετικό Σύνταγμα, δύο σώματα είναι κυρίαρχα: οι περιφέρειες και οι άνθρωποι. Γι ‘αυτό στο Κοινοβούλιο μας, το νομοθετικό σώμα, χωρίζεται σε δύο εξίσου ισχυρά σώματα: Ένα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των περιφερειών και ένα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανθρώπων. Και τα δύο πρέπει να συμφωνήσουν για κάθε νόμο ώστε να περάσει. Όταν κοιτάζουμε πιο προσεκτικά τη σύνθεση του σώματος του λαού, όπου θα περιμέναμε να βρούμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού και μια πραγματική βιοποικιλότητα των αξιών του, βρίσκουμε μόνο ένα προκατειλημμένο δείγμα: Το 70% είναι άνδρες, ηλικίας γύρω στα 50+, κάποιες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες δεν εκπροσωπούνται. Ακόμα χειρότερα, πολλοί βουλευτές αναμειγνύουν την επαγγελματική σταδιοδρομία με τη δημόσια εντολή: όταν εκλεγούν, τείνουν να ευνοούν την συμφέροντα του επαγγελματικού κλάδου τους και όχι το λεγόμενο “δημόσιο συμφέρον”. H θεραπεία για αυτή την κατάσταση μπορεί να βρεθεί στους πατέρες της δημοκρατίας: τους Αθηναίους. Είχαν την εμπειρία 200 χρόνων ευημερίας – μέχρι που έχασαν έναν πόλεμο – με ένα σύστημα όπου κάθε πολίτης μπορούσε τυχαία να κληθεί να κατέχει μια δημόσια θέση, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν ένα σύστημα όπου πολιτικοί και πολίτες ήταν το ίδιο σώμα, σε αντίθεση με τις μέρες μας, όπου νομίζουμε ότι οι πολιτικοί είναι μια ξεχωριστή ομάδα ατόμων στην κοινωνία και τους αναθέτουμε όλη την εξουσία, χωρίς να ενδιαφερόμαστε πολύ για το πώς δουλεύουν.

Pirate Times: Πώς αντιδρά το κοινό με την προοπτική ότι οι εκπρόσωποί του θα εκλέγονται μέσω κλήρωσης;

Charly Pache: Υπάρχει ένα παράδοξο στην Ελβετία: Είμαστε περήφανοι για τη δημοκρατία μας, είμαστε υπερήφανοι ότι κάθε πολίτης μπορεί να γίνει πολιτικός – εδώ δεν υπάρχει πανεπιστήμιο για τους πολιτικούς όπως το ENA στη Γαλλία και πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν καριέρα από την πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος που το να είσαι μέλος του κοινοβουλίου θεωρείται ότι είναι το 50% της δραστηριότητας σου και είσαι ελεύθερος να συνεχίσεις με την τρέχουσα εργασία σου, καθώς δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα εκλεγείς και τα επόμενα 4 χρόνια ως βουλευτής, ξανά και ξανά. Η πολιτική είναι μια βραχυπρόθεσμη συνεισφορά. Η μέση διάρκεια παραμονής για έναν βουλευτή είναι 12 έτη (τρεις εντολές). Όταν λες στους ανθρώπους ότι θα σταματήσουμε τις εκλογές και θα αρχίσουμε με την τυχαία εκλογή, εκφράζουν την έκπληξή τους επειδή δεν είναι εξεικοιωμένοι με την έννοια. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι η καλύτερη διαθέσιμη διαδικασία για την επιλογή των πολιτικών, επειδή δεν τους δόθηκε ποτέ κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Δεν συνειδητοποιούν καθαρά ότι οι αρμοδιότητες που βάζουν τους πολιτικούς στην κορυφή των εκλογικών καταλόγων, δεν είναι αυτές που απαιτούνται για να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις με ένα ανεξάρτητο και αντιπροσωπευτικό τρόπο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα τεστ επάρκειας για να γίνει κάποιος βουλευτής. Ο πολίτης είναι όλο και περισσότερο ενήμερος για τα “πολιτικά παιχνίδια” που υπονομεύουν την πολιτική στις μέρες μας. Μόλις εξηγούμε την ιδέα μας, οι περισσότεροι άνθρωποι μας λένε ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα. Το καλύτερο είναι όταν φαντάζονται ότι θα λάβουν την επιστολή πρόσκλησης για να γίνουν βουλευτές. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δεχθούν, ακόμα και αν δεν θα εμπλακούν με την πολιτική στις μέρες μας, επειδή δεν τους αρέσουν τα παιχνίδια εξουσίας. Με την ιδέα μας, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε πολλούς περισσότερους πολίτες στην πολιτική.

Pirate Times: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κλήρωσης που προτείνετε;

Charly Pache: Η φιλοσοφία είναι να αλλάξουμε όσο το δυνατόν λιγότερα με την τρέχουσα κατάσταση. Σε εθνικό επίπεδο, το σώμα του λαού έχει σήμερα 200 μέλη, που εκλέγονται για μια περίοδο 4 χρόνων. Αυτό το κρατάμε ως έχει. Σήμερα, κάθε περιοχή έχει ένα αριθμό από βουλευτές που είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της. Το Fribourg, το καντόνι όπου ζω, έχει 7 βουλευτές από τους 200. Και είναι ο πολίτης του Fribourg που εκλέγει τους 7 βουλευτές του. Η κλήρωση θα γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Το Fribourg θα εξακολουθήσει να έχει το δικαίωμα για 7 βουλευτές. Θέλουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή μηχανογραφικό σύστημα, καθώς δεν είναι εύκολο να εγγυηθούμε για την ακεραιότητα του. Έχουμε φανταστεί ένα σύστημα όπου το κράτος θα δίνει έναν αριθμό σε κάθε πολίτη που θα είναι 18 ετών και άνω, δηλαδή, ας πούμε ότι ο δικός μου θα ήταν 137.987. Στη συνέχεια, το καντόνι του Fribourg – όπως και των άλλων περιοχών – θα διοργανώσει δημόσια κλήρωση που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, με αριθμημένες μπάλες μεταξύ 0 και 9, που θα γυρίζουν σε μια κληρωτίδα. Θα βγάζαμε το πρώτο ψηφίο, που ας πούμε ότι θα αντιπροσωπεύει τις μονάδες, το δεύτερο θα αντιπροσωπεύει τις δεκάδες και ούτω καθεξής, μέχρι να έχουμε τον πρώτο κληρωτέο αριθμό πολίτη που, ας πούμε ότι είναι ο 087.987. Και συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο ώστε να έχουμε μια λίστα με τους ας πούμε 80 πολίτες (αν γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο, μόνο ο 1 στους 10 πολίτες θα δεχτεί). Τότε θα αποστείλουμε επιστολή προς τους πρώτους 7 του πίνακα για να τους ρωτήσουμε αν αποδέχονται την εντολή, καλώντας τους σε μια ημέρα παρουσίασης.

Pirate Times: Έχετε πραγματοποιήσει δοκιμές ή πειραματικές κληρώσεις; Αν ναι, πότε και ποια ήταν τα αποτελέσματα?

Charly Pache: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ομοσπονδιακών εκλογών, δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα που ονομάζεται www.politmatic.ch και επέτρεπε στους επισκέπτες να δημιουργήσουν τυχαία τους 200 βουλευτές μεταξύ των υποψηφίων (περίπου 3.000) και, στη συνέχεια, συγκρίναμε το αποτέλεσμα με τους πραγματικούς βουλευτές: ανά ηλικία, φύλο, ποικιλία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας τέτοιος τρόπος εκλογής βουλευτών θα ήταν πολύ πιο αντιπροσωπευτικός σήμερα από ότι με τις εκλογές.

Pirate Times: Το σύστημα που προτείνετε είναι η άμεση δημοκρατία;

Charly Pache: Σίγουρα. Κλήρωση για το νομοθετικό σώμα. Όσον αφορά την εκτελεστική εξουσία, δεν είμαι εναντίον των εκλογών. Σημαντικό είναι ένας πραγματικός διαχωρισμός των τριών εξουσιών, αυτή δεν είναι η περίπτωση για την Ελβετία, όπου τα ίδια τα πολιτικά κόμματα επηρεάζουν και τις 3 (ακόμα και οι ομοσπονδιακοί δικαστές είναι επίσημα μέλη των κομμάτων). Για μια πραγματική δημοκρατία, χρειαζόμαστε το δικαίωμα να δρομολογούμε πρωτοβουλίες (= να μπορούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα) και δημοψηφίσματα (= να ζητάμε από τους πολίτες να ψηφίσουν για ένα νόμο που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή). Χρειαζόμαστε ένα σύστημα όπου οι πολίτες μπορούν να εμπλακούν και να αναλάβουν ευθύνες και σε τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται να μεταδίδονται ζωντανά οι νομοθετικές συζητήσεις σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό τηλεοπτικό (ή /και στο internet). Πρέπει να γνωρίζουν oi πολίτες ότι όλοι είμαστε πολιτικοί.

Pirate Times: Η πρόταση αφορά μόνο την Ελβετία;

Charly Pache: Προς το παρόν ναι. Αλλά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η κλήρωση θεωρείται ως λύση για τη βελτίωση της πολιτικής και την καταπολέμηση της εξουσίας του χρήματος. Ειδικά σε θέματα όπως τα τρόφιμα, το περιβάλλον, η υγειονομική περίθαλψη.

Pirate Times: Νομίζετε ότι το σύστημα που προτείνετε θα μπορούσε να κάνει τη δημοκρατία να είναι “πιο αντιπροσωπευτική”;

Charly Pache: Απολύτως. Η δημοκρατία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αντιπροσωπευτική. Οι εκλογές είχαν την ευκαιρία τους να αποδείξουν ότι μπορούσαν να το κάνουν, αλλά απέτυχαν. Τώρα πρέπει να τις αλλάξουμε με ένα καλύτερο σύστημα.

Pirate Times: Όσοι εκλεγούν θα είναι σε θέση να αποφασίζουν;

Charly Pache: Οι εκλεγμένοι θα είναι πραγματικοί βουλευτές, με τα ίδια καθήκοντα και εξουσία όπως στις μέρες μας.

Pirate Times: Θα υπάρχει πρωθυπουργός ή υπουργοί;

Charly Pache: Αυτό αφορά την εκτελεστική εξουσία, δεν είναι στόχος της πρωτοβουλίας μας. Στην Ελβετία η εκτελεστική εξουσία μοιράζεται ανάμεσα σε 7 υπουργούς από διάφορα πολιτικά κόμματα. Κάθε χρόνο επιλέγεται κάποιος ως πρόεδρος για ένα έτος, είναι περισσότερο τιμητικό παρά παραχώρηση μεγαλύτερης εξουσίας.

Pirate Times: Ποιος θα είναι ο ρόλος των κομμάτων σε μια κοινωνία όπου οι εκπρόσωποι της θα εκλέγονται με κλήρο;

Charly Pache: Θα παραμείνει σημαντικός για να εργαστούν πάνω σε πολιτικές πρωτοβουλίες και δημοψηφίσματα. Για να φέρουν νέες ιδέες. Δεν θα σπαταλούν πλέον χρόνο και ενέργεια για να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιό θα πάρει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για την ανακύκλωση αυτής της σπατάλης ενέργειας. Αλλά τα κόμματα θα αλλάξουν πραγματικά, δεδομένου ότι θα χάσουν τα μέλη τους που απλά ψάχνουν να αρπάξουν κάποια εξουσία.

Pirate Times: Έχουν γίνει στο παρελθόν κάποιες απόπειρες να διεξαχθούν εκλογές με κλήρωση; Υπάρχει κάποια παρόμοια σύγχρονη εμπειρία;

Charly Pache: Η βιβλιογραφία για αυτό το θέμα είναι άφθονη. Υπήρξαν πολλές προσπάθειες στο παρελθόν, η πιο γνωστή είναι η περίπτωση της Αθήνας, η οποία διήρκεσε για 200 χρόνια ευημερίας, μέχρι που έχασε έναν πόλεμο και έπρεπε να αλλάξει. Τη μέθοδο αυτή την χρησιμοποίησαν σε Βενετία, Φλωρεντία, στην Ισπανία πάρα πολύ, κυρίως για να μοιραστούν την εξουσία μεταξύ των κυβερνώντων οικογενειών ή ομάδων εξουσίας. Αυτό βοήθησε στην ευημερία και την ειρήνη. Η κλήρωση μεταξύ των πολιτών είναι μια πραγματική τάση και πάλι σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολλά παραδείγματα στο participedia.net πως αυτές οι ομάδες πραγματικά επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Η συμμετοχή είναι μια πραγματική τάση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, καταλήγει με συστάσεις που δεν υλοποιούνται από τους εκλεγμένους πολιτικούς. Η Ελβετία θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα δώσει και πάλι την εξουσία στο λαό.

Pirate Times: Πώς θα επικοινωνήσετε τη GN στους συμπολίτες σας;

Charly Pache: Αυτό προϋποθέτει πολλή δουλειά και θα χρειαστούμε χρόνο. Έχουμε ήδη κάποια κάλυψη από τα ΜΜΕ που βοήθησε. Σήμερα αναπτύσουμε την κοινότητα, οργανώνοντας τη σε “χωριά” και προετοιμάζοντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Θα ορίζουμε αποστολές στους ακτιβιστές μας, για παράδειγμα, να ξεκινήσουν τοπικές πρωτοβουλίες, να οργανώσουν συζητήσεις, να συλλέξουν χρήματα. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια έκθεση σχετικά με το μέλλον της δημοκρατίας που θα πηγαίνει από πόλη σε πόλη. Σχεδιάζουμε να ζητήσουμε την υποστήριξη κάποιων δημόσιων προσώπων για τον αγώνα μας. Και θα συνεχίσουμε μέχρι η ιδέα μας να ωριμάσει στο μυαλό της πλειοψηφίας των πολιτών ώστε να την υπερψηφίσουν. Ο οδικός χάρτης μας είναι σαφής όσον αφορά στα βήματα που χρειάζονται για να το πετύχουμε: Να κάνουμε την κοινότητά μας να αυξηθεί σε τουλάχιστον 2.000 ευαισθητοποιημένους πολίτες και να συλλέξουμε αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητες προβολής μας. Στις 17 Σεπτεμβρίου, η “Ημέρα Αποχαιρετισμού των Εκλογών” (“Bye Bye Elections Day”), στο Fribourg, θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση μας από την έναρξη της πρωτοβουλίας. Αποκορύφωμα αυτής της ημέρας θα είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης ενός βίντεο-παιχνιδιού για την κοινότητα και το κίνημά μας: Οι άνθρωποι μας θα υποδύονται τους πολίτες σε δημοκρατικά χωριά, που θα πρέπει να απελευθερώσουν άλλους πολίτες που ζουν σε παράλληλες, αλλά όχι δημοκρατικές περιοχές. Θα αναλαμβάνουν αποστολές στην πραγματική ζωή, θα παίρνουν βαθμούς και θα οικοδομούν ένα καλύτερο κόσμο, τόσο μέσα στο παιχνίδι όσο και στον πραγματικό κόσμο.

Pirate Times: Πόσες υπογραφές θα πρέπει να συλλέξετε, προκειμένου να υποβάλετε την πρόταση σας για δημοψήφισμα;

Charly Pache: Για μια εθνική πρωτοβουλία θα πρέπει να συγκεντρώσουμε 100.000 έγκυρες υπογραφές μέσα σε 18 μήνες. Για τις περιφερειακές (καντόνια) και τοπικές πρωτοβουλίες (πόλεις / κωμοπόλεις) εξαρτάται από τη νομοθεσία τους. Αυτός είναι ακόμα ένας τεράστιος φόρτος εργασίας, καθώς δεν μπορούμε να τις συλλέξουμε σε ηλεκτρονική μορφή. Πρέπει να είμαστε στους δρόμους. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για αυτό το τρέξιμο των 18 μηνών, με αρκετά χρήματα και αρκετούς ανθρώπους που θα τις συλλέξουν. Προς το παρόν συλλέγουμε ακτιβιστές. Στην πραγματικότητα, η προθεσμία των 18 μηνών θα ξεκινήσει όταν θα καταθέσουμε το συνταγματικό μας κείμενο στις αρχές, για τώρα δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε αλλά όταν θα είμαστε έτοιμοι, πιθανώς όχι πριν από τον Απρίλιο του 2018.

Pirate Times: Πόσοι άνθρωποι εργάζονται στην ομάδα πρωτοβουλίας;

Charly Pache: Από την αρχή περίπου 50 άτομα συνεισφέρουν στην ανάπτυξή της και έχουμε συλλέξει περίπου 300 ονόματα ανθρώπων που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν.

Pirate Times: Πιστεύετε ότι οι συμπολίτες σας θα ψηφίσουν υπέρ της πρωτοβουλίας σας;

Charly Pache: Ελπίζω πραγματικά ότι θα το κάνουν, θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαστεί και θα κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για να τους εξηγήσουμε ποιά είναι η πρότασή μας και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Pirate Times: Ήσασταν μέλος του κόμματος Πειρατών Ελβετίας. Γιατί φύγατε από το κόμμα;

Charly Pache: Κάθε πολιτικό κόμμα και κάθε οργάνωση που προσφέρουν θέσεις εξουσίας προσελκύουν ανθρώπους που τις θέλουν. Το κόμμα Πειρατών Ελβετίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκτός από αυτή την πρώτη κατηγορία παρατήρησα και άλλες δύο: μια ομάδα η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στον έλεγχο όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος, γράφοντας και περνώντας κανόνες, ασκώντας διοίκηση, την ομάδα ΙΤ (πληροφορικής) και μια τρίτη ομάδα – ήμουν ένας από αυτούς (που ανήκαν σε αυτή την ομάδα και) οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν πάρα πολύ για τον έλεγχο των άλλων ή την ευκαιρία για εξουσία και επικεντρώθηκαν στους πολιτικούς αγώνες. Υπήρχαν άνθρωποι που δεν με συμπαθούσαν – για τον ανταγωνισμό; – και έκαναν πολλές προσπάθειες για να με εμποδίσουν. Η τελευταία προσπάθεια τους ήταν να συγκαλέσουν την εσωτερική επιτροπή διαιτησίας, που είναι αστείο για ένα τόσο μικρό σωματείο να διαθέτει μια τέτοια επιτροπή, που χρειάζεται μόνο πέντε μέλη για να κλείσει μια υπόθεση και γνωρίζοντας ότι μόνο ένα μέλος της επιτροπής είχε πτυχίο νομικής – να με κατηγορούν για κάτι που δεν έκανα: Οτι έβαλα το όνομα του κόμματος σε μια ιστοσελίδα δημοψηφίσματος. Ούτε που ήξερα τον webmaster εκείνο το διάστημα. Είπαν ότι σπίλωσα τη φήμη του κόμματος – αν και τα μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν καμμία σημασία – και ότι θα πρέπει να απολυθώ από αντιπρόεδρος. Ζήτησαν από την επιτροπή να μου απαγορεύσουν να μιλήσω στα μέσα ενημέρωσης ως αντιπρόεδρος του κόμματος, ως επείγον μέτρο. Φανταστείτε δέκα σελίδες γραμμένες στα γερμανικά (εγώ ομιλώ γαλλικά) και να πρέπει να δώσω μια απάντηση. Το έκανα. Η επιτροπή απέρριψε το αίτημα τους για επείγοντα μέτρα και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες, κι’ άλλα χαρτά για συμπλήρωση για κάτι που δεν συνέβη. Αποφάσισα να φύγω από το κόμμα, λέγοντάς τους πόσο απογοητευμένος ήμουν από τη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων, ότι ξόδεψα περισσότερο χρόνο για να πολεμάω με τους συναδέλφους μου πειρατές παρά με άλλους πολιτικούς. Σύντομα μετά από αυτό, έφυγαν επίσης αρκετά μέλη, ακόμα και ένα τμήμα διασπάστηκε από το κόμμα. Κατά τη γνώμη μου, κέρδισαν οι κακοί. Μετά από 3 ενεργά χρόνια ως πειρατής είχα το πολιτικό δίκτυο μου και από τότε απολαμβάνω την ελευθερία να δίνω το χρόνο μου για τα θέματα που με ενδιαφέρουν. Αποφάσισα να μην ενταχθώ ποτέ ξανά σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Πρόσφατα βοήθησα κάποιους φίλους μου να δημιουργήσουν ένα αντι-κόμμα, μία από τις αποφάσεις ήταν να αναδείξουμε με κλήρωση μεταξύ των μελών τους υποψηφίους για τις επόμενες εκλογές. Το μέλλον ανήκει στις πρωτοβουλίες, όχι στα κόμματα. Οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από μια ιδέα και της δίνουν ενέργεια. Ελεύθερα. Τα κόμματα είναι, πάρα πολύ, δομημένα από πάνω προς τα κάτω. Ειδικά το κόμμα Πειρατών Ελβετίας δεν ήταν σε θέση να δώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στα Πειρατικά κόμματα των καντονιών. Η “Generation Nomination” θα μπορούσε πιθανότατα να ήταν η πρώτη ομοσπονδιακή πρωτοβουλία του κόμματος Πειρατών Ελβετίας, αν όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αυτό ήταν το σχέδιό μου το 2014. Είμαι συντονισμένος με το τι συμβαίνει με τους Πειρατές σε διεθνές επίπεδο, μου άρεσε πάρα πολύ η ενέργεια του ΡΡΙ το 2012, στη συγκέντρωση στην Πράγα. Και χωρίς το κόμμα των Πειρατών, σήμερα δεν θα ήμουν ο ίδιος.

 

PirateTimes.net, 30 Αυγούστου 2016

Πηγή: http://piratetimes.net/gr/πρωτοβουλια-πολιτων-στην-ελβετια-θα-ζ/

Pers Livaditis Stathis 03a

 

 

Η ανάρτηση έγινε από τον Στάθη Λειβαδίτη

Δημοσιογράφο, Πρόεδρο του Κόμματος των Πειρατών

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των επισκεπτών του NeoSyntagma.net και δεν συνεπάγεται τη συμφωνία της Πρωτοβουλίας με το περιεχόμενό της (απόψεις που υποστηρίζονται, πράξεις που προβάλλονται κλπ).

Generation Nomination: Πρωτοβουλία Πολιτών στην Ελβετία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5  ×    =  10