Pers Lynteris Christos_01c

 

 

Χρήστος Λυντέρης

Δρ. Νομικής – Δικηγόρος, μέλος της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή [*] 

christoslinteris.blogspot.gr, 8 Ιουνίου 2016

 

Όταν το 1974 η χούντα αναγκάσθηκε να παραδώσει την εξουσία, δεν την παρέδωσε στον λαό. Την παραχώρησε δίκην διαδοχής σε εκείνους από τους οποίους την είχε αφαιρέσει, δηλαδή στις γνωστές οικογένειες της ολιγαρχίας που κυβερνούσαν πριν από αυτήν. Έτσι, ανήλθε στην εξουσία το καθεστώς της μεταπολίτευσης.

Η μεταπολίτευση, επεδίωκε να επαναφέρει το αντιδημοκρατικό σύνταγμα του 1952 , αλλά ταυτόχρονα να ξεφορτωθεί τον βασιλιά. Επειδή όμως την εμπόδιζε η συνταγματική διάταξη του άρ. 108 , η οποία όριζε ρητά ότι απαγορεύεται η αναθεώρηση των διατάξεων που καθορίζουν την μορφή του πολιτεύματος ως βασιλευομένης δημοκρατίας, αναγκάσθηκε να επικαλεσθεί τότε την εξουσία του λαού. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 ψήφισαν υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας με ποσοστό 69,2%. Το κύρος του δημοψηφίσματος του 1974 ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν.

Η συνταγματική αλλαγή που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα του 1974 δεν είχε χώρο για τους πολίτες. Το Σύνταγμα του 1975, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζεται ως αναθεώρηση του συντάγματος 1864/1911/1952, θεσπίσθηκε χωρίς την άμεση συμμετοχή του λαού. Εκτός των δικαιωμάτων εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν αναγνώρισε στους πολίτες κανένα άλλο πολιτικό δικαίωμα, όπως την άμεση εκλογή των άλλων εξουσιών (εκτελεστική ,δικαστική), την πρόκληση δημοψηφίσματος για την θέσπιση, ή κατάργηση νόμου, την δυνατότητα κατάθεσης πρότασης νόμου προς την βουλή με συλλογή υπογραφών, την ανάκληση αξιωματούχων με δημοψήφισμα, τον δημόσιο έλεγχο και την πρόκληση λογοδοσίας όσων διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και ασκούν δημόσια εξουσία, το δικαίωμα συμμετοχής σε αξιώματα με κλήρωση, ή την εσωκομματική δημοκρατία. Επιπλέον, όπως πράττει κάθε ολιγαρχικό καθεστώς το οποίο ανησυχεί μήπως ανατραπεί, με βάση άρ. 110 Σ αποκλείστηκε η συμμετοχή των πολιτών από την αναθεώρηση του Συντάγματος και προβλέφθηκε ότι η αναθεώρηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την μορφή του πολιτεύματος της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το καθεστώς της μεταπολίτευσης έπραξε ότι πράττουν όλα τα καθεστώτα που επιδιώκουν να διαιωνίσουν την εξουσία τους. Αλλά όλα κάνουν το ίδιο λάθος, διότι, αφενός ξεχνούν πώς ανήλθαν στην εξουσία και αφετέρου παραγνωρίζουν ότι η εξουσία δεν διαιωνίζεται με νομικίστικα κόλπα.

Τώρα που η μεταπολίτευση καταρρέει και τίθεται ολοένα και πιο επιτακτικό το αίτημα της αλλαγής του Συντάγματος με την συμμετοχή των πολιτών μέσω δημόσιας διαβούλευσης και δημοψηφισμάτων, οι ελεεινοί εκπρόσωποί της επικαλούνται το Σύνταγμα που ψήφισαν ερήμην του λαού για να υποστηρίξουν ότι, δυνάμει του άρ. 110 δεν προβλέπεται ούτε αλλαγή του πολιτεύματος, ούτε συμμετοχή των πολιτών σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Ξέχασαν όμως ότι και εκείνοι ανήλθαν στην εξουσία και θέσπισαν την αναθεώρηση του 1975 βασισμένοι στο δημοψήφισμα του 1974 το οποίο, αν και δεν προβλεπόταν θεσμικά, κρίθηκε έγκυρο αποφαινόμενο μάλιστα και για την αλλαγή μη αναθεωρητέων συνταγματικών διατάξεων.

Πρέπει να αποφασίσουν : Ή το δημοψήφισμα του 1974 ήταν αντισυνταγματικό, οπότε πρέπει να επανέλθει ο βασιλιάς, ή το δημοψήφισμα είναι έγκυρο , οπότε θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι σε ανάλογες περιπτώσεις εθνικής, κοινωνικής, ή οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της κοινωνίας, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα με απόφασή τους να επανιδρύουν το κράτος τους.

Ή με τον λαό ή με τον βασιλιά.

[*] Συγγραφέας του βιβλίου Το Σύνταγμα των Ελλήνων, εκδ. Χίλων, 2014.

christoslinteris.blogspot.gr, 8 Ιουνίου 2016

Πηγή: http://christoslinteris.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των επισκεπτών του NeoSyntagma.net και δεν συνεπάγεται τη συμφωνία της Πρωτοβουλίας με το περιεχόμενό της (απόψεις που υποστηρίζονται, πράξεις που προβάλλονται κλπ).

Ή με τον λαό ή με τον Βασιλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

40  ⁄  8  =