Αναθεώρηση στη λογική της Αριστεράς και των Πλατειών

svigou2-300x200

 

Από τη συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου, ΕΠΟΧΗ, 24 Ιουλίου 2016

Υποβαθμίζοντας τη σημασία της συζήτησης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε σε άλλες πλευρές της κυβερνητικής πρότασης. Τόνισε επίσης ότι “ο διάλογος τώρα εγκαινιάζεται”, προσπαθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσει τους 53, υπονοώντας ότι κάποιες από τις πρωθυπουργικές προτάσεις με τις οποίες αυτοί διαφωνούν μπορούν και να αλλάξουν στην πορεία. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη.

[…] ΕΡΩΤΗΣΗ: Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τι θα περιλαμβάνουν αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συζήτηση, που ανοίγει σήμερα, θα διαρκέσει πολύ. Δεν μπορεί και δεν πρόκειται να είναι μια διαδικασία όπως εκείνες του παρελθόντος, όπου εμπλέκονταν κάποιοι ειδικοί, και οι βουλευτές αποφάσιζαν ερήμην της κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου, η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε ζητήματα τα οποία, εδώ και χρόνια έχει θέσει η Αριστερά,  και τα οποία είχαν έρθει με ένταση στο προσκήνιο, τα τελευταία χρόνια, και ως αιτήματα των Πλατειών. Ζητήματα όπως η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών η σχέση κράτους και εκκλησίας, η θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων για κρίσιμης σημασίας ζητήματα, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τα μέχρι στιγμής ρεπορτάζ φαίνεται πως θα προταθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, πρόταση που προκάλεσε διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν πρέπει να εμμένουμε τόσο στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, όσο στις αρμοδιότητες που θα έχει. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, ο πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό, αλλά οι αρμοδιότητές του είναι παρόμοιες με του έλληνα προέδρου. Το κρίσιμο στοιχείο, αυτό που προσιδιάζει στην παράδοσή της ανανεωτικής αριστεράς, είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας, κάτι που περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου και από την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, κι όχι ένα πολιτειακό σύστημα,  όπου ο μονοπρόσωπος θεσμός του ΠτΔ  θα συγκεντρώνει υπέρμετρες εξουσίες. Για όλα αυτά, ο διάλογος, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στα αρμόδια όργανα και στο επικείμενο συνέδριο, τώρα εγκαινιάζεται. […]

Για την υπόλοιπη συνέντευξη βλ. ολόκληρη τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Εποχής.

ΕΠΟΧΗ, 24 Ιουλίου 2016

Πηγή: http://epohi.gr/rania-svigou-to-komma-egine-pollespfores-parakolouthhma-ths-kyvernhshs/

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην “Εποχή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

74  ⁄  37  =