Εκτεταμένο απόσπασμα από το άρθρο “Μια δριμεία επίθεση και η αντιμετώπισή της”

Κλαυδιανός Παύλος 01α

 

 

Παύλος Κλαυδιανός

Οικονομολόγος, δημοσιογράφος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε στην ΕΠΟΧΗ, 17 Ιουλίου 2016

 

[…] Κάθε φορά που τα ρεπορτάζ, αναφερόμενα στους σχεδιασμούς του Μαξίμου, μας πληροφορούν ότι στις σκέψεις τμήματος της κυβέρνησης είναι και η συνταγματική αναθεώρηση, αναρωτιέται κανείς αν όσοι τη σχεδιάζουν έχουν ακριβή γνώση των σημερινών συσχετισμών ή ετοιμάζονται να σφάλουν. Ο συσχετισμός, μόνο, για βελτίωση του αρκετά προοδευτικού συντάγματος του 1976 δεν προϊδεάζει. Το αντίθετο, μάλιστα, ισχύει και μάρτυς μας ο Κ. Μητσοτάκης, που απειλεί να ενθέσει αρκετά νεοφιλελεύθερα άρθρα, όταν μπορέσει ή όταν εμείς του δώσουμε την ευκαιρία, κάνοντας ασκήσεις τακτικής.

pavlos1-300x169Προχθές, όμως, κατά τη συνέντευξή του στο Σκάι αναφέρθηκε στο ζήτημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι είναι ώριμη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων του. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος.

Παρά τη σχετική ελαστικότητα της τοποθέτησης, οι πολίτες ενημερώθηκαν για τη βούληση, τουλάχιστον, του πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό, ανεξάρτητα αν, τελικά, υπάρξει και σχετική πρόταση. Ανακύπτουν δυο ζητήματα. Πρώτον, καθώς η συζήτηση αυτή ήταν σε εντελώς αρχικά στάδια σε κομματικά όργανα -με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, το κόμμα δια των βουλευτών του έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις για αναθεώρηση- και είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια διαφωνίες και ισχυρή αντίρρηση, ειδικά για την πρόταση εκλογής Προέδρου από το λαό, πώς φθάσαμε στη δημοσιοποίηση μιας άποψης, όχι μιας απόφασης; Αυτό δοκιμάζει την εσωκομματική λειτουργία και το ρόλο των οργάνων. Όσο για την ιδέα των δημοψηφισμάτων, όχι απλώς δεν καλύπτει την ουσία του ζητήματος, αλλά αποδυναμώνει τα κόμματα, όσον αφορά τους οριζόμενους από το Σύνταγμα ρόλους τους και δεν προάγει τη δημοκρατία.

Δεύτερον, είναι το περιεχόμενο. Τώρα έχει ωριμάσει η εκλογή του Προέδρου από το λαό; Δηλαδή ο λαός επιλέγει ένα πιο συγκεντρωτικό πολιτικό σύστημα και ανάλογα με τις αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν στον Πρόεδρο, ίσως και αυταρχικότερο; Γιατί θα πρέπει να χάσει η Βουλή αρμοδιότητες, δηλαδή οι εκπρόσωποι του λαού, υπέρ ενός Προέδρου, που θα εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα μένει ανεξέλεγκτος;

Αν η Αριστερά είχε τη δυνατότητα, στο έδαφος της συνεχούς προσπάθειάς της, να μεταφέρει το κέντρο βάρους της πολιτικής στα συλλογικά όργανα, θα έπρεπε να ενισχύσει τις εξουσίες της Βουλής ακόμη και έναντι του Πρωθυπουργού, όχι να τις εκχωρήσει υπέρ του Προέδρου. Η επιλογή ενίσχυσης του ρόλου μονοπρόσωπων οργάνων, όπως ο Πρόεδρος, έναντι του Πρωθυπουργού που προΐσταται συλλογικών οργάνων, της κυβέρνησης, είναι βήμα προς τα πίσω.

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η ύπαρξη δυαδικής εξουσίας, δύο κέντρων, τελικά καταλήγει εις βάρος της δημοκρατίας, υπονόμευει τη λαϊκή κυριαρχία. Αποβαίνει εις βάρος των κοινοβουλευτικά ελεγχόμενων, δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Με ποιο σκεπτικό, σήμερα επανεισάγουμε τα δύο κέντρα;

ΕΠΟΧΗ, 17 Ιουλίου 2016

Πηγή: http://epohi.gr/mia-drimeia-epithesh-kai-h-antimetwpish-ths/

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Λάθος βήμα τα δυο κέντρα με ισχυροποιημένο Πρόεδρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

42  −  41  =