Ιδέες για το οργανωτικό σχήμα και το πλαίσιο διαλόγου στο διαδίκτυο

Pers Xydias Vassilis 02_2013-08_color_b

 

 

Βασίλης Ξυδιάς

Εκπαιδευτικός-θεολόγος, μέλος της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή

Εισήγηση στην πρώτη δημόσια συνάντηση-συζήτηση της Πρωτοβουλίας, στην ΕΣΗΕΑ, Δευτέρα 13/2/2012 

 

Η σημερινή μας συνάντηση έχει, επίσης, έναν πρακτικό στόχο: την ενεργό πλαισίωση του αρχικού πυρήνα με όσο γίνεται περισσότερους από σας, τους 360 ανθρώπους που έχετε υπογράψει τη Διακήρυξη. Και θέλουμε να νιώσετε πως μπορείτε να συμβάλετε, και μάλιστα ισότιμα, σε ό,τι ακολουθήσει. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα προσήλωσης σε κάποιες δημοκρατικές αρχές, είναι εξ ίσου θέμα αποτελεσματικότητας του εγχειρήματος. Η Πρωτοβουλία μας θα προχωρήσει μόνο αν πείσει ότι είναι ανοικτή σε συνδιαμόρφωση

Απ’ την άλλη όμως μεριά κρίνουμε ότι αυτή η συνδιαμόρφωση προϋποθέτει ένα πλαίσιο. Έχουμε ετοιμάσει γι’ αυτό κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι ανοικτές σε συζήτηση. Οι προηγούμενοι ομιλητές είπαν τί είμαστε και τί επιδιώκουμε. Θέλω όμως τώρα να προσθέσω τι δεν είμαστε και τι δεν επιδιώκουμε. Διότι μιλάμε μεν για ανατροπή του πολιτικού συστήματος, αυτό όμως μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εμείς δεν είμαστε ένα εφ’ όλης της ύλης ανατρεπτικό κίνημα. Εστιάζουμε θετικά στην αλλαγή του Συντάγματος, στους έξι άξονες που αναφέρονται στη Διακήρυξη.  Είμαστε επομένως μια Πρωτοβουλία «ειδικού σκοπού».

Και θεωρούμε πως αυτό πρέπει να προστατευθεί, και γι’ αυτό κρίνουμε πως, τόσο η ιστοσελίδα μας όσο και η σελίδα που έχουμε στο Facebook, πρέπει να εστιάσουν σ’ αυτόν τον ειδικό σκοπό και να μην εκτεινόμαστε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κρίση και την αντιμετώπισή της. Υπογραμμίζω πως η συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθούμε είναι μια θετική προοπτική υπέρβασης του σημερινού πολιτικού συστήματος, και από την άποψη αυτή μπορεί να συσπειρώσει και αυτούς που είναι κατά του Μνημονίου, αλλά και πολλούς απ’ αυτούς που είναι υπέρ. Κι αυτή είναι μια σημαντική πτυχή της Πρωτοβουλίας μας, την οποία, όπως είπα και παραπάνω, πρέπει να προστατεύσουμε. Προφανώς ο καθένας από μας έχει απόψεις για το ζήτημα του χρέους, ή για θέματα ανάπτυξης, ή για διάφορα άλλα, αυτά όμως μπορούμε να τα συζητήσουμε αλλού και όχι στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας «ειδικού σκοπού». Αυτή είναι μια σύμβαση που έχουμε δεχθεί μεταξύ μας.

Αποσκοπούμε λοιπόν σε μια λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Δεν καταθέτουμε απλώς μια ιδέα, περιμένοντας να την υιοθετήσει το πολιτικό σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά. Προς το παρόν εμείς λειτουργούσαμε σαν μια ενιαία ομάδα. Τώρα, ανάλογα και με τη συμμετοχή σας, σκεφτόμαστε να συγκροτήσουμε τρεις βασικές Ομάδες, που θα συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς επίσης και ορισμένες τοπικές ομάδες, όπου υπάρχει δυνατότητα. Θα θέλαμε λοιπόν τη συμμετοχή σας, και σας καλούμε να πάρετε μέρος είτε στην Ομάδα Συντονισμού (που είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση των υπογραφών και για τη διοργάνωση συζητήσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας), την Ομάδα του Διαδικτύου (που θα είναι υπεύθυνη για την ιστοσελίδα μας και τη σελίδα στο Facebook), και τέλος την Ομάδα Τεκμηρίωσης (που θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας της λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και του συντονισμού του διαλόγου για την κατάρτιση ενός προσχεδίου Συντάγματος, που ανάλογα με τη δυναμική που θα διαμορφώσουμε μπορεί να πάρει είτε τη μορφή ενός πλήρους συνταγματικού κειμένου, είτε τη μορφή των επεξεργασμένων αξόνων).

ΕΣΗΕΑ, Δευτέρα 13/2/2012 

Προγραμματισμός δράσης και οργάνωση

2 σχόλια στο Προγραμματισμός δράσης και οργάνωση

  • 28/03/2012 στο 5:24 πμ
    Σύνδεσμος

    H ευρύτερη γνωστοποίηση της προσπάθειας και των 6 αξόνων ριζικής αναμόρφωσης θεωρώ ότι πρέπει να επισπευσθεί, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο λίθο συνένωσης των κατακερματισμένων αντιμνημονιακών λογικών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η …παράνοια της ψευδεπίγραφης δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας -καταρχήν….-

    Απάντηση
  • 29/03/2012 στο 9:40 πμ
    Σύνδεσμος

    Ευχαριστούμε πολύ για τις θέσεις σας. ¨εχετε δίκιο ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να αποτελέσει λίθο συνένωσης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ευρύτερη γνωστοποίηση της προσπάθειάς μας και σας παρακαλούμε όλους να συμβάλλετε όπως και όσο μπορεί ο καθένας.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

94  −    =  87