Θεοδωρίδης Νάσος_01

 

Νάσος Θεοδωρίδης

Δικηγόρος, μέλος της Λαϊκής Ενότητας

Δημοσιεύθηκε στην Εφ.Συν, 20 Ιουλίου 2016

 

Καθώς η μνημονιακή εποχή συνοδεύτηκε ευθύς εξαρχής από μαζικές και συνεχιζόμενες μέχρι και σήμερα παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καταπατήθηκαν εντελώς απροσχημάτιστα από τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα, άρχισαν να αναπτύσσονται προβληματισμοί –ήδη από τις πρώιμες και θετικότατες εξεγέρσεις των αγανακτισμένων– σχετικά με τη δυνατότητα θέσπισης ενός ολότελα καινούργιου Συντάγματος, πέρα και έξω από την κλασική και συνήθη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. 

oxi_17Το ζητούμενο ήταν –και παραμένει– το κατά πόσον θα μπορούσε να συσταθεί με εφικτό και άψογα δημοκρατικό τρόπο μια νομιμοποιημένη στη συνείδηση του λαού «Συντακτική Συνέλευση» που θα οδηγούσε στην ψήφιση ενός νέου Συντάγματος, αλλά και ποιο θα ήταν επί της ουσίας το περιεχόμενο ενός νέου καταστατικού χάρτη του Πολιτεύματος.

Με βάση την ιστορική εμπειρία αλλά και την ευρύτερη θεωρία του συνταγματικού δικαίου, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει κοινωνική νομιμοποίηση και λαϊκή αποδοχή ενός τέτοιου ρηξικέλευθου εγχειρήματος:

Η μία αφορά την ίδια την ενεργό και ζώσα πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα, καθώς είναι σαφές ότι μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες ιστορικής τομής και ρήξης με την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων (κάτι που δεν συμβαίνει συχνά δηλαδή), ενώ η δεύτερη αφορά τον τρόπο παρέμβασης και έκφρασης του λαϊκού παράγοντα ώστε αυτός –και μόνο αυτός (ως πηγή κάθε εξουσίας)– να επικυρώσει τη ριζική αυτή θεσμική μεταβολή.

Υποστηρίζω ότι σήμερα συντρέχουν και οι δύο αυτοί όροι. Πράγματι, το σοκ που έχει επιφέρει στην κοινωνία η εκβιαστική ψήφιση νόμων, που όχι μόνο τινάζουν στον αέρα κάθε ψήγμα κοινωνικού κράτους (με τις χιλιάδες αυτοκτονίες, την απώλεια του ΑΕΠ ωσάν να επρόκειτο για πολεμική περίοδο, την έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας, την εγκληματική ληστεία σε βάρος της πρώτης κατοικίας χάριν της πληρωμής παράνομου και επονείδιστου χρέους, κ.λπ.), αλλά και η ίδια η ταπεινωτική διαδικασία θεσμοθέτησής τους (π.χ. χιλιάδες σελίδες νομοσχεδίων με ένα μόνο άρθρο, πρόχειρες μεταφράσεις αγγλόφωνων κειμένων που ετοίμαζε η τρόικα και τα επέβαλλε στους βουλευτές, καταιγισμός πράξεων νομοθετικού περιεχομένου κ.λπ.) αποδεικνύουν ότι έχει ήδη καταλυθεί κάθε έννοια κράτους δικαίου, ενώ λόγω και της σκληρής αστυνομικής καταστολής των σχετικών αντιδράσεων έχει προ πολλού ενεργοποιηθεί το Αρθρο 120 του Συντάγματος.

Έτσι, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι από νομικής και πολιτικής άποψης υπάρχει σαφώς το «έδαφος» για να θεμελιωθεί μια επανεκκίνηση της θεσμικής οργάνωσης της ελληνικής πολιτείας σε εντελώς νέο πλαίσιο. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος έχουν στην πράξη ήδη καταλυθεί μετά το 2010 και μάλιστα η κατάλυση αυτή εμβαθύνεται διαρκώς όταν, π.χ., με τους διάφορους δημοσιονομικούς «κόφτες», το Υπερταμείο ή την απώλεια κρατικού ελέγχου επί της φορολογικής αρχής καταρρακώνεται στον μέγιστο βαθμό η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, χωρίς την ύπαρξη της οποίας δεν νοείται τυπικώς κανένα Σύνταγμα στον κόσμο.

Συνεπώς, όταν ένας ριζοσπαστικός αντιμνημονιακός πόλος προοδευτικών δυνάμεων διεκδικήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αποτινάξει το αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς επιτροπείας, θα πρέπει να καταστήσει εκ των προτέρων σαφές ότι η Βουλή που θα προκύψει θα έχει χαρακτήρα «Συντακτικής Συνέλευσης» και ότι το συνταγματικό κείμενο που θα παραχθεί από τις εργασίες της θα τεθεί σε δημοψήφισμα για να εγκριθεί από τον λαό.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι οι βασικές διατάξεις του νέου Συντάγματος θα πρέπει να θωρακίζουν το πολίτευμα από μνημόνια, προβλέποντας την ακύρωση κάθε συναφθείσης αλλά και την απαγόρευση σύναψης κάθε νέας διεθνούς σύμβασης που θα μειώνει τα «κοινωνικά κεκτημένα» κάτω από το επίπεδο που είχαν πριν από την επιβολή του μνημονιακού ολοκληρωτισμού (2010), τη διαγραφή του απεχθούς χρέους, τη ρητή θέσπιση του μέσου της παύσης πληρωμών, την κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την ανάκτηση από το Δημόσιο όλης της έως τότε εκποιηθείσης δημόσιας περιουσίας.

Εφ.Συν, 20 Ιουλίου 2016

Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/gia-ena-syntagma-horis-mnimonio

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Για ένα Σύνταγμα χωρίς μνημόνιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15  ⁄  3  =