Ταϊλάνδη-χάρτης

Δευτέρα, 8/8/2016

Δεν είναι όλα τα δημοψηφίσματα για καλό. Την Κυριακή 7/8/2016 διεξήχθη στην Ταϊλάνδη συνταγματικό δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε από τους στρατιωτικούς που κυβερνούν τη χώρα μετά το πραξικόπημα του 2014.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 59%. Το 61,35% ψήφισε ΝΑΙ και το 38,65% ψήφισε ΟΧΙ. Κατά του νέου Συντάγματος είχαν ταχθεί και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Βάσει του εγκεκριμένου Συντάγματος, οι μελλοντικές κυβερνήσεις, κατά την άσκηση του κυβερνητικού τους έργου, θα πρέπει «να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις του στρατού». 

tailandi-ekloges-dimopsifismaΗ όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας (επιστρατεύτηκαν 200.000 αστυνομικοί) και με την καταστολή (απαγορεύσεις, συλλήψεις κλπ) όσων ήσαν αντίθετοι.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προλειαίνει το έδαφος για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών εντός του 2017, πράγμα που ενθαρρύνεται και από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μοιάζει από πολλές απόψεις με τα χουντικά νόθα δημοψηφίσματα του 1968 και του 1973, καθώς και με την «ομαλοποίηση» του Σπ. Μαρκεζίνη.

Βλ. τη σχετική ειδησεογραφία από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ενώ για περισσότερα βλ. τα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία του Δρόμου της Αριστεράς, του Γρηγόρη Μάρκου στο Νόστιμον ήμαρ, της Wall Street Journal, του BBC, του TODAY της Σιγκαπούρης και το σχετικό λήμμα της Wikpedia

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Συνταγματοποίηση του στρατιωτικού καθεστώτος στην Ταϊλάνδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4  ×    =  16