“Θέλουμε αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα”
Από τη συνέντευξη της Γραμμ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Βλαχοδήμου
Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, 7 Αυγούστου 2016
«Δεν θέλουμε μια συνταγματική αναθεώρηση για τους λίγους και τις επιστημονικές ελίτ. Θέλουμε μια αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα», αναφέρει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερωτηθείσα ποια ζητήματα θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα προτού η κυβέρνηση καταθέσει την πρόταση της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν πλατύ διάλογο, σημειώνει ωστόσο ότι θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο και πρόωρο να πούμε ότι θα ζητήσει την γνώμη των πολιτών για ένα ζήτημα και δεν θα τη ζητήσει για άλλο.
Για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, η κ. Θεοπεφτάτου υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει ένας έντιμος διάλογος με την Εκκλησία της Ελλάδας, με στόχο έναν εκσυγχρονισμό των σχέσεων και του πλαισίου.
Για την πρόταση άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο και για τη λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του, η κ. Θεοπεφτάτου υπογραμμίζει ότι η πρόταση επιδιώκει να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διενέργεια βουλευτικών εκλογών, και διατυπώνει την εκτίμηση ότι έτσι θα αυξηθεί η συνθετική τάση εντός του Κοινοβουλίου.
[…]
Ακολουθεί το τμήμα της συνέντευξης που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση:
– Η κυβέρνηση ποια ζητήματα θα μπορούσε να θέσει σε δημοψήφισμα προτού καταθέσει την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος;
Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προβλέπεται με συγκεκριμένο τρόπο, εμείς ξεκινήσαμε ήδη έναν πλατύ διάλογο καταθέτοντας τις προτάσεις μας και θα συνεχίσουμε το φθινόπωρο, αναζητώντας συναινέσεις, αλλά συζητώντας και τις διαφορετικές απόψεις με την κοινωνία, τους ειδικούς επιστήμονες και τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου. Θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο και πρόωρο να πούμε ότι θα ζητήσουμε τη γνώμη των πολιτών για ένα ζήτημα και δεν θα την ζητήσουμε για άλλο. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι η αναζήτηση της λαϊκής ετυμηγορίας δεν είναι έξω από τη λογική μας, δεν θέλουμε μια συνταγματική αναθεώρηση για τους λίγους και τις επιστημονικές ελίτ. Θέλουμε μια αναθεώρηση με την κοινωνία διαρκώς παρούσα.
– Πώς αντιλαμβάνεστε, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, την πρόταση για την «ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους» αναφορικά με τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας;
Θέλουμε να προχωρήσει ένας έντιμος διάλογος με την Εκκλησία της Ελλάδας αναφορικά με τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας, με στόχο έναν εκσυγχρονισμό των σχέσεων και του πλαισίου.
Εκκλησία και κράτος είναι θεσμοί διακριτοί, η Εκκλησία εδώ και χρόνια επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο εκεί που υστερούσαν οι κρατικές δομές ή εκεί που το κράτος υποχώρησε, και αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλους. Όμως η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους έχει να κάνει μ’ αυτές καθ’ αυτές τις λειτουργίες του ίδιου του κράτους και όχι με την σημαντική προσφορά της εκκλησίας στην κοινωνία.
– Η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν φανεί ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο. Ταυτόχρονα προτείνει λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές τη μορφή του πολιτεύματος;
Δεν είναι στόχος μας να αλλάξουμε τη μορφή του πολιτεύματος, αν είχαμε τέτοιες επιδιώξεις θα το είχαμε πει ρητά και όχι μέσω της πλαγίας οδού. Επιδιώκουμε να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την διενέργεια βουλευτικών εκλογών, εκτιμούμε ότι με την ρύθμιση που προωθούμε θα αυξηθεί η συνθετική τάση εντός του κοινοβουλίου.
– Στην πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες για την αλλαγή του άρθρου 24 (προστασία περιβάλλοντος);
Στόχος μας είναι η συνολική αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και της συνταγματικής πρόνοιας για το περιβάλλον. Είναι ζητήματα που τα συζητά σήμερα όλη η Ευρώπη και ο ανεπτυγμένος κόσμος. Χρειάζεται κι εμείς στην Ελλάδα να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές και να απαντήσουμε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Μια από τις κεντρικές αντιθέσεις θα είναι και το περιβάλλον.
[…]
ΑΠΕ-ΜΠΕ, 7 Αυγούστου 2016
Πηγή (πλήρης συνέντευξη): http://www.amna.gr/article/121413/A.-Theopeftatou-sto-APE-MPE:-Theloume-anatheorisi-me-tin-koinonia-diarkos-parousa
Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.