Νέα Υόρκη, 5 Αυγούστου 2016
Το σημερινό κύριο άρθρο του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης βάλλει εναντίον των δημοψηφισμάτων. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«[…] ακόμη και από την εποχή της αρχαίας Αθήνας κατέστη προφανές ότι η αναγκαία τότε άμεση λαϊκή ετυμηγορία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. […] Γι’ αυτό και οι σύγχρονες δημοκρατίες έχουν από αιώνες τώρα υιοθετήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων διακυβέρνηση αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τα δημοψηφίσματα.
»Εν τούτοις η ελληνική κυβέρνηση […] εισάγει όχι ένα αλλά τέσσερα είδη δημοψηφισμάτων, εμπλέκοντας τον λαό σε κατά περίπτωση κατάργηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αφού με πρόταση ενός εκατομμυρίου πολιτών μπορεί να γίνεται δημοψήφισμα για ψήφιση ή κατάργηση νόμου. Προωθείται, λέγουν οι κυβερνώντες έτσι επιπόλαια, “διευρυμένη λαϊκή συμμετοχή”. Η οποία βεβαίως εδράζεται σε ιδεοληψίες και κυρίως αποβλέπει σε ψηφοθηρία.»
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο.
Συνταγματική αναθεώρηση
Η ελληνική κυβέρνηση κατά τον πρόσφατο ετήσιο εορτασμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, εξήγγειλε σχέδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πολλοί ήσαν εκείνοι οι οποίοι είδαν, και δικαίως, στην κίνηση αυτή την ιδιοτέλεια του αντιπερισπασμού, εν όψει της ραγδαία εντεινόμενης οικονομικής κατάστασης λόγω της επιβολής των μέτρων του τρίτου μνημονίου.
Παράλληλα, έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί επεσήμαναν ότι οι προτάσεις αυτές, αναφερόμενες σε κρίσιμα θέματα πολιτειακής λειτουργίας όπως η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το αναλογικό εκλογικό σύστημα και η διά δημοψηφισμάτων διακυβέρνηση, πάσχουν σοβαρά από πλευράς Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικής επιστήμης. Υπεράνω όλων όμως πρέπει να τονισθεί ότι η διάφανη και ρηχή αυτή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης συγκρούεται με δυο θεμελιώδεις πολιτικές αρχές.
“Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει” δίδαξε ο Σόλων. Και είναι πράγματι για αιώνες αποδεκτό ότι οι πολίτες ευνομούμενων κοινωνιών καλούνται πρώτα να κυβερνηθούν για να μπορέσουν να αποκτήσουν την πείρα και την πολιτική ωριμότητα που θα τους επιτρέψει με τη σειρά τους να κυβερνήσουν.
Κατά δεύτερον λόγο, ακόμη και από την εποχή της αρχαίας Αθήνας κατέστη προφανές ότι η αναγκαία τότε άμεση λαϊκή ετυμηγορία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Διότι αφ‘ ενός εκθέτει την Πολιτεία στις σειρήνες των δημαγωγών και αφ’ ετέρου, ιδιαίτερα στη σημερινή σύνθετη πραγματικότητα, ζητάει από άπειρους και εν πολλοίς αδαείς πολίτες να αποφαίνονται άμεσα για ζητήματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις και βαθειά, ώριμη πολιτική σκέψη.
Γι’ αυτό και οι σύγχρονες δημοκρατίες έχουν από αιώνες τώρα υιοθετήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων διακυβέρνηση αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τα δημοψηφίσματα. Εν τούτοις η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις οι οποίες αντιβαίνουν και στις δυο αυτές αρχές.
Αναλογικό σύστημα με συμμετοχή ψηφοφόρων ουσιαστικά από τα δεκαέξι τους έτη καταδικάζει τη χώρα, και μάλιστα με συνταγματική κατοχύρωση, σε ουσιαστική ακυβερνησία εν ονόματι της νεφελώδους αρχής της “ισοτιμίας της ψήφου”.
Ακόμη χειρότερο, εισάγει όχι ένα αλλά τέσσερα είδη δημοψηφισμάτων, εμπλέκοντας τον λαό σε κατά περίπτωση κατάργηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αφού με πρόταση ενός εκατομμυρίου πολιτών μπορεί να γίνεται δημοψήφισμα για ψήφιση ή κατάργηση νόμου.
Προωθείται, λέγουν οι κυβερνώντες έτσι επιπόλαια, “διευρυμένη λαϊκή συμμετοχή”. Η οποία βεβαίως εδράζεται σε ιδεοληψίες και κυρίως αποβλέπει σε ψηφοθηρία.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ενώ προτείνεται η συνταγματική κατοχύρωση της αναλογικής με δυνατότητα να ψηφίζουν ακόμη και οι δεκαεξάχρονοι, δεν γίνεται λόγος για δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους που άλλωστε προβλέπεται ήδη κατ’ αρχήν από το Σύνταγμα!
Εθνικός Κήρυξ, Νέα Υόρκη, 5 Αυγούστου 2016.
Πηγή: www.ekirikas.com/συνταγματική-αναθεώρηση
Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.