Αθανάσιος Θεοδωράκης 01α

 

 

Αθανάσιος Θεοδωράκης

Πολιτικός επιστήμονας, τ. διοικητικό στέλεχος σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, μέλος της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή

 

 

Η γνωστή έκφραση του γερμανού φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας περί «συνταγματικού πατριωτισμού» ανοίγει καινούργια πεδία σκέψης και πολιτικής δράσης τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προϋποθέτει όχι απλά την ύπαρξη αξιόπιστου πολιτικού συστήματος βασισμένου στην διάκριση και την ισορροπία των εξουσιών, αλλά και την πρόβλεψη ενός ουσιαστικού ρόλου για τον πολίτη και τη δικαιοσύνη.

Σε σχέση με τη δικαιοσύνη, ειδικότερα στα πλαίσια της συζήτησης για την αλλαγή του Συντάγματος, θα ήθελα να επισημάνω τις προτάσεις του γάλλου καθηγητή Dominique Rousseau. Στο νέο του βιβλίο «Radicaliser la démocratie. Propositions pour une refondation» (éd. Seuil, 2015), ο γάλλος διανοητής καταλήγει σε ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως είναι η κατάργηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου της Επικρατείας και η αναμόρφωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η εμβέλεια της ανάλυσης ξεπερνά το γαλλικό πολιτικό σύστημα και αφορά τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής, αφού αναδεικνύει κυρίως τον νέο ρόλο της δημόσιας σφαίρας όπου ο πολίτης μπορεί να δράσει αυτοπροσώπως, να προτείνει, να συμμετέχει στη διαμόρφωση του νόμου, να παρεμβαίνει στη βάση συστηματικών επιδιώξεων. Θα πείτε εύλογα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και σήμερα; Οχι ακριβώς, η έννοια της «συνεχούς δημοκρατίας» που προτείνει, καταδεικνύει τις ανεπάρκειες  του συστήματος της αντιπροσώπευσης και ακυρώνει την νεκρή θλιβερή ζώνη που βιώνουμε σήμερα ανάμεσα σε δύο εκλογές: έχει σταθερότητα, διάρκεια, είναι φορέας δράσης, έχει χαρακτήρα αειφορίας, δημιουργεί πλαίσιο αυτενέργειας των πολιτών.

Αέναη δημοκρατία; Ναι, χωρίς επιφύλαξη. Ο πολίτης, ο απλός άνθρωπος, ο καθένας μας τελικά, η κοινωνία σε νέο ρόλο. Ρόλο δημιουργικό, επαναπροσδιορισμού των σχέσεων, ανάδειξης νέων θεσμών συμμετοχής, αντιπροσώπευσης και ελέγχου, επανάκτησης της αρχικής και αναφαίρετης πολιτικής εντολής, θέσμισης μιας νέας σχέσης του πολίτη με την εξουσία. Με την πολιτική εξουσία βεβαίως, αλλά και μεταξύ μας. Με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, αξιοποίηση των βιωμάτων μας. Δεν αντέχεται άλλο το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο. Επιστροφή λοιπόν στα βασικά, στον άνθρωπο, στον πολίτη. Ο ψηφοφόρος δεν αρκεί, ο πολίτης ως εγγυητής της πολιτικής ισότητας, όπως τον όρισε η ελληνική φιλοσοφία πρέπει να είναι διαρκώς παρών. Με το μόνο όπλο που μας έμεινε, τη συλλογική δράση, την πολιτική, τον διάλογο, τη δημοκρατία.

Η «Πρωτοβουλία  για ριζική συνταγματική αλλαγή» πρέπει να εμπλουτισθεί με απόψεις και ιδέες που αφομοιώνουν αυτές τις νέες αντιλήψεις και ενδυναμώνουν την αρχική ιδέα της ριζικής αλλαγής του Συντάγματος με ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή. Για μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη, για μια κοινωνία ενεργό και υπεύθυνη. Δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς Συντακτικό Δημοψήφισμα, χωρίς νέο Σύνταγμα που θα προκύψει από την άμεση συμμετοχή των πολιτών, γιατί δεν υπάρχει δέσμευση ηθικής και πολιτικής επανεκκίνησης της πολιτικής ζωής. Κι αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης ή βουλευτικών εκλογών: είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό, υπαρξιακό, αφορά το αίτημα για μια νέα Πολιτεία, ένα νέο Πολίτευμα.

 

Η παρούσα ανάρτηση αποσκοπεί στην ενημέρωση των φίλων της Πρωτοβουλίας. Δεν συνεπάγεται τη συμφωνία με τις απόψεις που δημοσιεύονται.

Αέναη δημοκρατία….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7  +  3  =