ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Oι κυβερνήσεις που ανέλαβαν να σώσουν την χώρα από την άτακτη χρεοκοπία επέβαλαν, με τη συνδρομή της Βουλής, πρωτοφανή μέτρα που οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην οικονομική καταστροφή, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα όμως, παρά τις διακηρύξεις τους, οι ίδιες κυβερνήσεις δεν προώθησαν καμία απολύτως θεσμική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που  είναι υπεύθυνο για την πρωτοφανή κρίση.

Η πρόσφατη οριστική αποτυχία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενταφίασε μόνο την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε προσχηματικά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, αλλά κατάστησε αδύνατη και οποιαδήποτε άλλη απόπειρα αναθεώρησης πριν από το 2021.

Όμως είναι φανερό ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Και θα ήταν όνειδος να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με αυτό το άθλιο πολιτικό σύστημα των προνομίων, της ασυλίας, της ανισότητας και της διαφθοράς με  τους πολίτες στο περιθώριο.  Χρειαζόμαστε μια μεγάλη υπέρβαση, ένα μεγάλο βήμα εμπρός, που θα το κάνουμε όλοι μαζί, για να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή και να πετύχουμε την αναγέννησή της: Εφόσον η προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησης από την Βουλή ενταφιάστηκε, μοναδική οδός που απομένει είναι η θέσπιση νέου Συντάγματος με την συμμετοχή όλων. Για να πάψει επιτέλους να ιδιοποιούνται οι  πολιτικοί, το δημόσιο σκοπό της πολιτικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Με το δημοψήφισμα του 1974 παρακάμφθησαν οι προβλεπόμενες τότε διαδικασίες αναθεώρησης του προηγούμενου Συντάγματος, και αποφασίστηκε η αλλαγή του πολιτεύματος από βασιλευομένη σε αβασίλευτη δημοκρατία. Τώρα είναι αναγκαία μια νέα μεταπολίτευση. Ήρθε και πάλι η ώρα οι πολίτες να αποφασίσουν με ένα νέο συνταγματικό δημοψήφισμα αυτό που η Βουλή απεδείχθη ανίκανη να πράξει: Την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης μέσα από ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται την συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις μέσω  δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, την πολιτική ισότητα, την πραγματική διάκριση των εξουσιών, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία εκείνων που ασκούν δημόσια εξουσία και διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.

   Σας καλούμε να αναγνωρίσετε και να υποστηρίξετε δημόσια την ανάγκη ενός νέου Συντάγματος, τη θέσπιση και τους άξονες του οποίου, καθώς και την τελική του μορφή, θα αποφασίσουν οι πολίτες με συνταγματικό δημοψήφισμα.

 [8 Ιαν. 2015]

Ενώπιον του θεσμικού αδιεξόδου μοναδική οδός ένα Νέο Σύνταγμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  ⁄  8  =  1