Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, ώρα 5:30μμ, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Δελιβάνη», μια πολιτική εκδήλωση με θέμα  Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Η εκδήλωση αυτή στη Θεσσαλονίκη ήταν ανάλογης σπουδαιότητας με την Ημερίδα που διοργάνωσε η «Π» στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου με τίτλο ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ!

Ομιλητές:
Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη,  τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
(δείτε το βίντεο της ομιλίας της  στο  http://youtu.be/pnu_CjUWosU]

Jean-Eric Gicquel,  καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Université de Rennes 1

Κώστας Χρυσόγονος,  καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ.

Χρήστος Λυντέρης,  διδάκτωρ νομικής – δικηγόρος, «Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.»
(δείτε το βίντεο της ομιλίας του  στο http://youtu.be/p5dK5MlXeGI)

Γιώργος Κόκκας,  δικηγόρος, «Δημοβούλιο Πολιτών»

Τόπος:  Αίθουσα τελετών παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.
Συντονιστής:  Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος κ. Christophe Le Rigoleur

Ο Γάλλος συνταγματολόγος ανέλυσε τη γαλλική εμπειρία (όπου τα τελευταία χρόνια προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, προσφυγή σε δημοψήφισμα για προτεινόμενες νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές), και ξεκαθάρισε ότι ένα Σύνταγμα πρέπει να περιέχει τη θέληση του λαού. Οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν ότι το πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως πολιτικό και μάλιστα πολιτικού συστήματος που πρέπει να αλλάξει ριζικά.  Συγκεριμένα:
Ο καθηγ. Χρυσόγονος πρότεινε 12 σημεία ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Χρ. Λυντέρης ανέλυσε τις θέσεις της «Π» για τους αναγκαίους άξονες ριζικής συνταγμ. αλλαγής και για την ακολουθούμενη διαδικασία με τη συμμετοχή των πολιτών για ένα  ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι από τους πολιτικούς. Ο Γ. Κόκκας ανέπτυξε τα ζητήματα των θεσμών άμεσης δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η κυρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη έκανε την τελική ανασκόπηση για το απαραίτητο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα  συνδράμει αποφασιστικά και στην επίλυση των ζοφερών οικονομικών μας προβλημάτων.
Στην αρχή απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Ομάδας Θεσσαλονίκης της «Π» ο Γιώργος Διάφας.  Με αφετηρία την πρώτη αυτή εκδήλωση της «Π» στην πόλη, η Ομάδα θα διευρύνει τις δραστηριότητές της για την ενεργοποίηση των μελών της και τη διάδοση των θέσεών μας.

 

 

FINAL_Α4_EKDHLOSI_Thessalonikis

Εδήλωση στη Θεσσαλονίκη (video)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  ×  8  =  80