Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατέθεσε σήμερα γραπτό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής (και το κοινοποίησε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων) με το οποίο ζητεί, ως πρώτο στάδιο συμμετοχής για πρώτη φορά του ίδιου του λαού στη διαμόρφωση του Συντάγματος της χώρας μας, να ξεκινήσει αμέσως μέσα από την ιστοσελίδα της Βουλής διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αλλαγή, με τρόπο που θα εγγυάται την εγκυρότητα της διαδικασίας, την ισηγορία στην κατάθεση των προτάσεων και την ελεύθερη και ανόθευτη καταγραφή της βούλησης των πολιτών.

Έχοντας επίγνωση του ότι η πιθανότητα το αίτημα να βρει ανταπόκριση από τη Βουλή είναι πολύ μικρή, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ θα προετοιμάσει μέσα στο επόμενο δίμηνο μια διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση ώστε να τεθεί από τους πολίτες το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος, και θα αναζητήσει συμμαχίες με όσους επιθυμούν την ανάδειξη του ενλόγω ζητήματος ως κορυφαίου πολιτικού αιτήματος. Στην προσπάθειά της αυτή θα έρθει σε επαφή με ανεξάρτητα ενημερωτικά μέσα, προσωπικότητες, πολιτικές ομάδες, κινήσεις κλπ, με σκοπό να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια στην πολιτική της Ημερίδα «ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ !» που έγινε με επιτυχία την 8η Ιουνίου.

Το πλήρες κείμενο του υποβληθέντος αιτήματος έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Επί τρία και πλέον έτη οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν να διασώσουν την χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, με την συνδρομή της Βουλής, επέβαλαν πρωτοφανή μέτρα αύξησης φόρων, ισοπέδωσης εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών και συντάξεων, τα οποία οδήγησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην οικονομική καταστροφή, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ταυτόχρονα όμως, παρά τις διακηρύξεις και τα προεκλογικά προγράμματα που υπόσχονταν το αντίθετο, οι ίδιες κυβερνήσεις δεν προώθησαν καμία απολύτως θεσμική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης που είναι υπεύθυνο για την πρωτοφανή κρίση. Ακόμη και σήμερα, που έχει πλέον καταστεί δυνατή και σύμφωνα με το άρ. 110 η αλλαγή του Συντάγματος, προκαλεί εντύπωση ότι ουδεμία συζήτηση διεξάγεται για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για τον έλεγχο και την λογοδοσία όσων ασκούν δημόσια αξιώματα, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, την κατάργηση των προνομίων και των ασυλιών και την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας. Ακόμη περισσότερο, ούτε νύξη δεν γίνεται για  συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι ακόμη και για έναν απλό νόμο έχει θεσπισθεί διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Πλέον και διεθνώς, η μία χώρα μετά την άλλη (Ισλανδία, Ιρλανδία, Βραζιλία) αναγνωρίζουν ότι η έξοδος από την κρίση δεν απαιτεί μόνο ριζικές συνταγματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά προϋποθέτει επιπλέον, οι αλλαγές να προέλθουν άμεσα από τους πολίτες και την κοινωνία. Πλέον, ήλθε και για τη χώρα μας η στιγμή, η συνταγματική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, να προέλθει για πρώτη φορά στην ελληνική συνταγματική ιστορία, όχι μόνο από την Βουλή αλλά και από τους πολίτες, με δημόσια διαβούλευση και δημοψηφίσματα.  

Κύριε Πρόεδρε,

Αύριο είναι η επέτειος της Μεταπολίτευσης. Ως απόδειξη του τέλους αυτής της εποχής και της αρχής μιας άλλης όπου κάθε πολίτης ξεχωριστά θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, μέλη της οποίας είναι Έλληνες πολίτες από όλο τον κόσμο, ζητεί από τη Βουλή των Ελλήνων, ως πρώτο στάδιο συμμετοχής της κοινωνίας στη θέσπιση του Συντάγματος της χώρας μας, να ξεκινήσει αμέσως, μέσα από την ιστοσελίδα της Βουλής, διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αλλαγή, με τρόπο που θα εγγυάται την εγκυρότητα της διαδικασίας, την ισηγορία στην κατάθεση των προτάσεων και την ελεύθερη και ανόθευτη καταγραφή της βούλησης των πολιτών.

Αίτημα Δημόσιας Διαβούλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος – Δελτίο Τύπου 23-7-2013

2 σχόλια στο Αίτημα Δημόσιας Διαβούλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος – Δελτίο Τύπου 23-7-2013

  • 19/09/2013 στο 11:13 μμ
    Σύνδεσμος

    Η Βουλή σήμερα περιφρονεί την κοινωνία και ο Πρόεδρός της δεν δείχνει καμιά ευαισθησία στην στήριξη αιτημάτων των πολιτών. Η διαφάνεια και η ανοικτή διακυβέρνηση που με τόσες εκατοντάδες χιλιάδες έχει χρηματοδοτήσει ο ΓΑΠ και η ΝΔ με χρήματα των φορολογούμενων, είναι απλό προπαγανδιστικό επινόημα όπως στην εποχή του Στάλιν ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργάτη. Η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι ύψιστο καθήκον κάθε πολίτη αλλά η κυβέρνηση δεν σέβεται τη λαϊκή εντολή και το Νόμο.
    Στο Βυζάντιο όταν αποδοκίμαζαν έναν αυτοκράτορα αυτός καθαιρείτο γιατί κάθε βασιλιάς αφενός θεωρούσε ότι ο Νόμος είναι υπεράνω της εξουσίας του και αφετέρου ότι η εξουσία τού εδόθη από τον λαό ο οποίος έπρεπε -για να στεφθεί ένας βασιλιάς- να τον επευφημεί. Μετά τόσους αιώνες η λαϊκή εντολή έχει απαξιωθεί πλήρως από το πολιτικό μας σύστημα και τέτοιες ενέργειες (αιτήματα για διαβούλευση από το λαό) είναι καταδικασμένες να αποκρύπτονται από το σύστημα και τα ελεγχόμενα-διαπλεκόμενα ΜΜΕ που το στηρίζουν.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  −  1  =  6