Το κυβερνητικό «μαύρο» στην οθόνη της ΕΡΤ ενεργοποίησε με τρόπο θαυμαστό το δημοκρατικό ένστικτο των Ελλήνων. Ο κοινός αντιστασιακός παρονομαστής του ελληνικού λαού έχει οριστικά μετατοπιστεί από το «αντιμνημόνιο», στο ζήτημα της δημοκρατίας.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ παραπέμπει άμεσα στο θέμα του Συντάγματος. Διότι, όπως είναι πλέον σαφές, η κυβερνητική ενέργεια είναι αντισυνταγματική, και ως προς τον τρόπο που έγινε, αλλά και ως προς μια άλλη σημαντική παράμετρο. Όλοι μας σιγά σιγά συνειδητοποιούμε ότι ο δήθεν εξορθολογισμός της ΕΡΤ είναι πρόσχημα, και ότι η κυβερνητική ενέργεια αποσκοπεί κυρίως στην πλήρη παράδοση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου της χώρας στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Είναι τραγική ειρωνεία ότι ο μόνος νόμιμος και κερδοφόρος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ελλάδας, η δημόσια ραδιοτηλεόρατη, γίνεται βορά στις συνταγματικώς άκυρες και επιχειρηματικώς προβληματικές ιδιωτικές δημοσιογραφικές επιχειρήσεις που στηρίζουν το πολιτικό σύστημα.  («Συνταγματικώς άκυρες» σύμφωνα με την κρίση του ΣτΕ, διότι λειτουργούν με βάση τη διαρκή ανανέωση των δήθεν «προσωρινών αδειών», και «επιχειρηματικώς προβληματικές» διότι βασίζονται σε διαρκή τραπεζικά δάνεια και στη μη πληρωμή των νόμιμων υποχρεώσεών τους προς το κράτος).

Όποια κι αν είναι η έκβαση τις αμέσως επόμενες ημέρες –είτε ως προς την ίδια την ΕΡΤ, είτε ως προς τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις– η απάντηση στο πρόβλημα που αναδείχθηκε από το κυβερνητικό «μαύρο» δεν μπορεί παρά να περνά από ένα ριζικά νέο, δημοκρατικό Σύνταγμα που θα προκύψει από τον ίδιο τον λαό. Ένα Σύνταγμα που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία και τον έλεγχο των ΜΜΕ. Ένα Σύνταγμα που θα διασφαλίζει την εφαρμογή του και δεν θα αφήνει περιθώριο αντισυνταγματικών ερμηνειών.

Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή

17 Ιουνίου 2013

Για το κλείσιμο της ΕΡΤ – Ανακοίνωση 17-6-2013

3 σχόλια στο Για το κλείσιμο της ΕΡΤ – Ανακοίνωση 17-6-2013

 • 01/07/2013 στο 5:30 μμ
  Σύνδεσμος

  α) Ο πρωθυπουργός εξαφανίζει εν μιά νυκτί έναν εθνικό οργανισμό και δημόσιο αγαθό αυτενεργώντας, τη στιγμή που οι κυβερνητικοί εταίροι του αντιτίθενται και ΧΩΡΙΣ να μπορεί να τον ανακόψει κανείς, ούτε οι θεσμοί, ούτε οι εταίροι του, ούτε οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
  β) Αυτό πραγματοποιείται χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είθισται έστω και τυπικά, και φυσικά ούτε λόγος για δημοψήφισμα. Αντιθέτως, αναλαμβάνουν το έργο της εκτέλεσης ένοπλοι αστυνομικοί, που απειλώντας τους τεχνικούς κατεβάζουν τον διακόπτη.
  γ) Τέλος, ούτε κι αυτός ο ΠτΔ δεν αντιδρά, αλλά συναινεί, χωρίς πάλι κανείς να προσβάλει θεσμικά αυτές τις αποφάσεις.
  δ) Και το κερασάκι είναι το ΣτΕ, που αντί να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να δώσει λόγο για το ποιες «περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» τον οδήγησαν σ’ αυτή την Πρ.Νομ.Περ., εκδίδει απλώς έναν χρησμό, χωρίς καν να εξετάζει αυτό το οποίο υποτίθεται ότι περιφρουρεί: την συνταγματικότητα. Κι έτσι συνεχίζει να κυβερνά ακάθεκτος και αλώβητος. (ΑΡΘΡΟ 44 §1: Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.) Ποια λοιπόν «απρόβλεπτη» ανάγκη υπαγόρευσε την ενέργεια αυτή, μ’ αυτόν τον τρόπο;
  Άρα έχουμε τριπλή εκτροπή: του πρωθυπουργού, του ΠτΔ, του ΣτΕ. Η όλη κατάσταση καλύπτεται από μια νομιμοφάνεια, αλλά όχι νομιμότητα.
  Τα α, β, γ και δ είναι η μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να αναδειχθούν αφενός ο αυταρχισμός του συστήματος, και αφετέρου η αναγκαιότητα αυτό να αλλάξει εκ βάθρων από το λαό.

  Απάντηση
 • 02/07/2013 στο 6:01 πμ
  Σύνδεσμος

  Να συμπληρώσουμε ότι η έστω κουτσή διαταγή του ΣτΕ προς τον υπουργό των Οικονομικών και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό για επαναλειτουργία των συχνοτήτων παραμένει ανεκτέλεστη, χωρίς καμμία εισαγγελική αρχή και αστυνομία να τους έχει συλλάβει, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

  Απάντηση
 • 26/08/2013 στο 12:35 μμ
  Σύνδεσμος

  Αποδικνύεται,λοιπόν,από την αντισυνταγματικότητα των ενεργειών της κυβέρνησης ότι (πριν από την ψήφιση νέου Συντάγματος) πρέπει να εφαρμόσουμε το άρθρο 120 του υπάρχοντος: “H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.» Πολλή υποταγή έχουε δείξει. Φτάνει!!!!

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6  ×    =  60