Eikastiko-gia-Site_718px

Καθηγητές Πανεπιστημίου,  πολιτικοί ακτιβιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό,

συγγραφείς,  νομικοί,  δημοσιογράφοι,

ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ,

 συμμετέχουν σε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές μιας Ριζικής Συνταγματικής Αλλαγής.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013  (10:00 – 20:30)

στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9,84»  στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σταθμός Μετρό «Κεραμεικός».

Η ημερίδα αφορά την αλλαγή του Συντάγματος προς τη δημοκρατική κατεύθυνση και την –εξ αυτής- δυνατότητα ν’ αλλάξει το πολιτικό σύστημα και ν’ αναγεννηθεί η χώρα.

Σε καθεμία από τις τέσσερις συνεδρίες, μετά τις ομιλίες των εισηγητών, ακολουθεί συζήτηση με το  κοινό με δυνατότητα 3λεπτων τοποθετήσεων.

Τα βίντεο όλων των συνεδριών της Ημερίδας έχουν αναρτηθεί στο: http://vmediagr.blogspot.gr/2013/06/youtube.html?spref=fb

10.00 – 10.15   Έναρξη ημερίδας

Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη  πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

10.15 – 12.15  1η Συνεδρία:   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ

Η συνταγματική κατοχύρωση της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης ως μέσα καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτεύματος;

Συντονιστής:  Νίκος Ξυδάκης αρθρογράφος.  Εισηγητές: Σταύρος Λυγερός δημοσιογράφος, Λευτέρης Αθανασόπουλος δικηγόρος, Χρήστος Λυντέρης διδάκτωρ νομικής – δικηγόρος, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.

 

12.30 – 14.30  2η Συνεδρία:  ΘΕΣΜΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το ζήτημα της λαϊκής κυριαρχίας.  Εισαγωγή θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών στο αντιπροσωπευτικό σύστημα.

Συντονιστής:  Βασιλική Σιούτη δημοσιογράφος.  Εισηγητές: Ανδρέας Δημητρόπουλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολόπουλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πάντειου Πανεπιστημίου, Ronald Pabst πρωτοβουλία Democracy International, Πέτρος  Βουρλής πρωτοβουλία Referendums For Greece.

ΔΙΑΚΟΠΗ

 16.00 – 18.00  3η Συνεδρία:  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 Σύνταγμα από τους πολιτικούς ή Σύνταγμα από τους πολίτες;

Προβολή βίντεο: «Το παράδειγμα της Ισλανδίας» στιγμιότυπα από ομιλία της Kattrin Oddsdottir, μέλους του Συνταγματικού Συμβουλίου της Ισλανδίας.

Συντονιστής:  Κωνσταντίνος Λαβίθης  δημοσιογράφος.  Εισηγητές:  Γιώργος Κατρούγκαλος συνταγματολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Αναστάσιος Π. Συριανός συγγραφέας, Αλέξανδρος Φραντζής μέλος ομάδας αντίστασης πλ. Συντάγματος, Πέτρος Χασάπης δικηγόρος-οικονομολόγος, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.

 

18.15 – 20.00   4η  Συνεδρία:  Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 

Συντονιστής:  Στέλιος Κούλογλου δημοσιογράφος.  Εισηγητές: Pedro Olalla συγγραφέας-ελληνιστής, Γιώργος Λιερός συγγραφέας, Μαρία Κανελλοπούλου πρωτοβουλία Save Greek Water, Γιάννης Λουκέρης μπλόγκερ, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.

 

20.00 – 20.30    Συμπεράσματα – Τέλος ημερίδας

Βασίλης Ξυδιάς  εκπαιδευτικός, Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.

HMΕΡΙΔΑ_αφίσα

Ημερίδα της Πρωτοβουλία στο Γκάζι – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

5 σχόλια στο Ημερίδα της Πρωτοβουλία στο Γκάζι – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 04/06/2013 στο 11:18 πμ
    Σύνδεσμος

    Διαβάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας βλέπει κανείς αξιόλογους ομιλητές με πολύ ενδιαφέρουσες θεωρητικές θεματικές. Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε τα νομικά και συνταγματικά πλαίσια, αλλά απουσιάζουν οι προτάσεις για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η “πρωτοβουλία” ώστε να γίνει εφικτή η ριζική συνταγματική αλλαγή. Είναι ωραίο να συναντιέσαι με συντρόφους και συνοδοιπόρους και να συζητάς αλλά, αν δεν θέλουμε να μείνουμε στα λόγια, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν εκείνα τα όργανα που θα συντονίσουν αποτελεσματικά τον δύσκολο αγώνα για τον αληθινό εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος.

    Απάντηση
  • 06/06/2013 στο 8:45 πμ
    Σύνδεσμος

    Πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα. Το θέμα αφορά όλους μας και το μέλλον της Ελλάδος μας.
    Οφείλω να επισημάνω τα παρακάτω:
    Καιρό τώρα ακούγεται και συζητείται το θέμα αναθεωρήσεως ή και αλλαγής του Συντάγματος. Το παρόν Σύνταγμα ως έχει, χωρίς βεβαίως να είναι και το καλύτερο, ρητώς και σαφώς εμπεριέχει δύο άρθρα, τα οποία εφαρμοζόμενα από τον Ελληνικό Λαό, έστω και από μόνα τους, αρκούν για την πλήρη ανασυγκρότηση της Χώρας και του Κράτους.
    Άρθρo 1ο, παρ. 2. “Θεμέλιo τoυ πoλιτεύματoς είναι η λαϊκή κυριαρχία” και
    παρ. 3. “Όλες oι εξoυσίες πηγάζoυν από τo Λαό, υπάρχoυν υπέρ αυτoύ και τoυ Έθνoυς και ασκoύνται όπως oρίζει τo Σύνταγμα.”
    Άρθρo 120ο, παρ. 4. “4. H τήρηση τoυ Συντάγματoς επαφίεται στoν πατριωτισμό των Eλλήνων, πoυ δικαιoύνται και υπoχρεoύνται να αντιστέκoνται με κάθε μέσo εναντίoν oπoιoυδήπoτε επιχειρεί να τo καταλύσει με τη βία.”
    Λόγω του ότι τα άρθρα αυτά είναι γενικά και δυστυχώς με τις πρόσφατες αναθεωρήσεις και πρακτικές έχουν κατά κόρον αγνοηθεί και καταπατηθεί, αυτό σημαίνει ότι: Νέο Σύνταγμα ή αναθεώρηση του υφισταμένου, έχει νόημα μόνον επί τω βελτίω και όχι το αντίστροφο.
    Ως εκ τούτου, ΚΑΜΜΙΑ αναθεώρηση ή αλλαγή (είτε από την υφιστάμενη κυβέρνηση, είτε από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, είτε από Ελληνική κυβέρνηση εξ Ελλήνων μέσω της εκλογικής διαδικασίας) δεν πρέπει να επιτραπεί, εάν εκ των προτέρων δεν διασφαλιστούν τουλάχιστον τα εξής:
    – Καμμία προσβολή της διασφαλίσεως της Λαϊκής και Εθνικής κυριαρχίας.
    – Η συμμετοχή του Ελληνικού Λαού στο σύνολο του, μέσω Διαβουλεύσεως, μέσω επιτροπών ειδημόνων και μέσω επιτροπών εκ του συνόλου του Ελληνικού Λαού που θα δηλώσουν πρόθεση συμμετοχής ως Συντάκτες ή ως Ελεγκτές των διαδικασιών. Εκ των συμμετεχόντων να υπάρχει οπωσδήποτε ένα ποσοστό 50% τουλάχιστον κληρωτών. Οι ειδήμονες (συνταγματολόγοι, δικαστικοί κλπ.) θα έχουν τον ρόλο του γνωμοδότη και μόνον και ΔΕΝ θα αποφασίζουν από μόνοι τους. Οι δε Συντάκτες και όποιοι άλλοι συμμετέχουν, θα φέρουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες εάν συστηματικώς παρακωλύουν τις διαδικασίες, παρεκκλίνουν ή εσκεμμένως κωλυσιεργούν εκ του σκοπού τους και μάλιστα άνευ λογικών επιχειρημάτων ή δολίως συμπαρασύρουν σε αντεθνικές θέσεις και προτάσεις.
    Η απόφαση και τελική έγκριση από τον Ελληνικό Λαό θα λαμβάνεται κατ’ άρθρο και κατά παράγραφο μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας και κριτηρίων.
    – Εξάλειψη αντιφάσεων ή διφορούμενων ερμηνειών. Το Σύνταγμα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους και να επιδέχεται μίας και μόνης ερμηνείας. Είναι αδιανόητο σε κάτι που απαιτείται να Συνταχθούν όλοι οι Έλληνες Πολίτες, να απαιτούνται ειδικές ερμηνείες οι οποίες μπορεί να εκδηλώνονται κατά το δοκούν ή κατά το συμφέρον κάποιου.
    Αυτά, γιατί πολλοί “ζαχαρώνουν” την αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να επιφέρουν “ένα κάποιο πανευρωπαϊκό ομοσπονδιακού τύπου” όπου θα άρχει “ένας κάποιος επίτροπος ή έξωθεν εντεταλμένος”.

    Απάντηση
  • 06/06/2013 στο 6:39 μμ
    Σύνδεσμος

    Τα εγωιστικά κόμματα για να μη διαλυθούν, χρησιμοποιούν στο εσωτερικό τους ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ εμποδίζουν διχαστικά το λαό να το χρησιμοποιεί, εκτός από τους ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ συλλόγους, ΚΑΙ στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές! Ως πότε;
    Οι διάσημοι αρχαίοι νομοθέτες-συμφιλιωτές Σόλωνας, Λυκούργος, Κλεισθένης, τότε υμνούνταν γιατί ημέρεψαν τους μοναρχικούς, και προώθησαν την αλληλοβοήθεια με ανάδειξη των διαφόρων υπευθύνων από ΕΝΑΝ κατάλογο και όχι φατρίες, δηλαδή αυτό που λέμε σήμερα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο! http://enieopsifodeltio.wordpress.com/

    Απάντηση
  • 06/06/2013 στο 9:27 μμ
    Σύνδεσμος

    Αξιέπαινη η προσπάθεια. Θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Μιά πρόταση:
    Να δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα στον ιστοχώρο της Βουλής των Ελλήνων όπου θα γίνει δημόσια διαβούλευση επί του Συντάγματος της χώρας μας. Σε αυτή θα μπορούν να μετέχουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολίτες σε κατ’ άρθρο σχολιασμό και κατάθεση προτάσεων. Η διαβούλευση θα είναι γραπτή ΔΗΜΟΣΙΑ και ΕΠΩΝΥΜΗ τηρώντας τον κανόνα της ΙΣΗΓΟΡΙΑΣ (Ίσος χώρος γραπτού λόγου). Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η διαμόρφωση του Συνταγματικού κειμένου από τους Έλληνες πολίτες ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ.
    Για περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική αλλαγή:
    http://feronymos.wordpress.com/2013/06/01/78/

    Απάντηση
  • 08/06/2013 στο 8:33 μμ
    Σύνδεσμος

    Συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση και για την πολύ καλή αναμετάδοση της ημερίδας για εμάς που δεν καταφέραμε να παραβρεθούμε.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

92  −  86  =