ColourΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ #2

Με μεγάλη προσέλευση των φίλων που έχουν προσυπογράψει τη Διακήρυξη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια συνάντηση-συζήτηση της Πρωτοβουλίας, την Δευτέρα 13/2 στην Αθήνα, σε αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (Ακαδημίας 20).

Από τις αξιόλογες τοποθετήσεις των παρισταμένων προκύπτει ότι η ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα, που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και οριστικά τις παθογένειες του ισχύοντος, είναι επίκαιρη και όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική.

Οι αρχικές εισηγήσεις ήσαν οι εξής:

 • Χαιρετισμός του προεδρεύοντος της συνάντησης κ. Νίκου Τσάμη, ένα σύντομο ιστορικό της σύστασής μας σε ομάδα που οδήγησε στην σύνταξη της Διακήρυξης, και ποιες είναι οι μέχρι τώρα δραστηριότητές μας.
 • «Η ανάγκη για ριζική συνταγματική αλλαγή και η Πρωτοβουλία μας» από τον κ. Χρήστο Λυντέρη, δικηγόρο.
 • «Η στρατηγική μας για λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση και η προετοιμασία σχεδίου νέου Συντάγματος» από τον κ. Πέτρο Χασάπη, δικηγόρο.
 • «Προτεινόμενες δράσεις και οργάνωση, ιδέες για το οργανωτικό σχήμα και το πλαίσιο διαλόγου στο διαδίκτυο» από τον κ. Βασίλη Ξυδιά, εκπαιδευτικό.

Ακολούθησε εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση συνολικής κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλοι όσοι εζήτησαν το λόγο. Εν κατακλείδει αποφασίστηκε η όσο το δυνατόν ευρύτερη ενεργή και ισότιμη συμμετοχή των φίλων στις παρακάτω Ομάδες Εργασίας.

1. Ομάδα Συντονισμού

Καθήκοντα: Συλλογή υπογραφών, οργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων, συζητήσεων κλπ. Επικοινωνία με περιφερειακές ομάδες μας και μεμονωμένα μέλη στην επαρχία.

2. Ομάδα Δημοσιότητας

Καθήκοντα: Η διαχείριση της ιστοσελίδος και της ομάδος μας στο Fb. Επαφές με άλλες ομάδες και άτομα στο διαδίκτυο για την προώθηση του δημόσιου διαλόγου για τους στόχους μας (ήτοι: για το νέο Σύνταγμα, για τις διαδικασίες της συντακτικής εθνοσυνέλευσης και του δημοψηφίσματος). Επαφές και συνεργασία με άλλες πολιτικές κινήσεις: (α) για συμφωνία και από κοινού προώθηση της πρότασής μας για νέο Σύνταγμα, (β) για ουσιαστική συμμετοχή τους στο δημόσιο διάλογο για τους παραπάνω στόχους μας.

3. Ομάδα Νέου Συντάγματος

Καθήκοντα: Προώθηση του δημόσιου διαλόγου για το νέο Σύνταγμα, από επιστημονική και ιδεολογική άποψη. Περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων της Διακήρυξης. Διαμόρφωση ενός προσχεδίου με βασικές κατευθύνσεις για το νέο Σύνταγμα (θεματικοί άξονες και κωδικοποίηση των διαφορετικών απόψεων). Οργανωτικο-τεχνική προετοιμασία της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και του δημοψηφίσματος που θα αποτελεί το αποκορύφωμά της. Σύσταση επιτροπής προσωπικοτήτων (εν είδει Γερουσίας) που θα εποπτεύει επιστημονικά το διάλογο για τους παραπάνω στόχους μας.

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Μετά την πρώτη συνάντηση και συζήτηση και έχοντας ως δεδομένο την σταθερά ανερχόμενη συμμετοχή σε αυτήν από όλα τα μέρη της Ελλάδος και το εξωτερικό, η Πρωτοβουλία μας εισέρχεται ελπιδοφόρα σε επόμενη φάση και προσκαλεί τους προσυπογράψαντες να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες της.

Σας προσκαλούμε να στείλετε e-mail προς  info@neosyntagma.net για να δηλώσετε συμμετοχή σε τουλάχιστον μια από τις παραπάνω Ομάδες Εργασίες.  Τα σύγχρονα μέσα ψηφιακής τεχνολογίας θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

Η Πρωτοβουλία μας δεν είναι υπόθεση λίγων προσώπων, αλλά της ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ συμμετοχής όσων προσυπογράφουν.

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ – Ανακοίνωση

7 σχόλια στο Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση-συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ – Ανακοίνωση

 • 07/02/2012 στο 2:18 μμ
  Σύνδεσμος

  ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ?

  Απάντηση
 • 07/02/2012 στο 10:51 μμ
  Σύνδεσμος

  Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, το ποσοστό των κομμάτων, άρα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στην βουλή προσδιορίζεται από τα έγκυρα ψηφοδέλτια στα οποία δεν συγκαταλέγονται ούτε τα άκυρα , ούτε τα λευκά. Συνεπώς, δεν θα έχει καμία επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα ένα το λευκό ξεπεράσει το 50%. Ωστόσο , προφανώς θα έχει μεγάλη πολιτική απήχηση.

  Απάντηση
 • 15/02/2012 στο 10:02 πμ
  Σύνδεσμος

  Δυστυχώς, διαδίδεται από μερικούς η άποψη ότι αν τα λευκά ψηφοδέλτια υπερβούν το 50% των ψηφισάντων “ακυρώνονται” οι εκλογές. Πρόκειται για μια παραπλανητική πληροφορία που στόχο έχει να οδηγήσει την ψήφο διαμαρτυρίας σε λιγότερο επιζήμιες για το σύστημα επιλογές.
  Πράγματι, στο παρελθόν είχε τεθεί το ζήτημα του αν τα λευκά ψηφοδέλτια συνυπολογίζονται στο “εκλογικό μέτρο”, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων στις περιφέρειες. Αλλά πρόκειται για ένα αμιγώς τεχνικό ζήτημα που δεν επηρεάζει, με βάση το εκλογικό μας σύστημα, την κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων.
  Όσο για την συνάντηση, οφείλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο εγχείρημα τους.

  Απάντηση
 • 22/02/2012 στο 7:20 πμ
  Σύνδεσμος

  Υπήρξα από τους προσυπογράφοντες την διακήρυξη και παρευρεθέντες στη συνάντηση την 13/2/2012. Κατά την εκτίμηση μου, όλη η διάρκεια της συζήτησης μαγνητοσκοπήθηκε. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το συνολικό μαγνητοσκοπημένο υλικό υπάρχει κάπου δημοσιευμένο (π.χ. youtube). Με προβληματίζει ότι στο site υπάρχει συντόμευση (link) μόνο για το περικεκομμένο μαγνητοσκοπημένο υλικό. Αν λοιπόν δεν υπάρχει κάπου δημοσιευμένο το συνολικό μαγνητοσκοπηθέν υλικό, θα ήθελα να ενημερωθώ, ποιος αποφάσισε να υποβάλλει σε περικοπές (μοντάζ) τις απόψεις και θέσεις αυτών που έλαβαν τον λόγο. Και ποιος αποφάσισε ποια κομμάτια των περικοπών θα δημοσιευθούν και με ποια κριτήρια. Και αν τα κριτήρια αυτά οι δημιουργοί του μοντάζ τα τοποθετούν υψηλότερα του δικαιώματος της ισηγορίας και της παρρησίας των πολιτών. Υπενθυμίζω ότι, ο Ισοκράτης στο λόγο του «Περί Ειρήνης», που είναι γραμμένος σε μια εποχή που το δημοκρατικό πολίτευμα μαστίζεται από τους δημαγωγούς και βρίσκεται στην παρακμή του, κατηγορεί τους Αθηναίους γιατί έχουν μεν ισηγορία αλλά δεν υπάρχει παρρησία. Ισηγορία είναι το δικαίωμα που έχουν όλοι οι πολίτες να αγορεύσουν, να μιλήσουν στην Εκκλησία του Δήμου. Η παρρησία όμως είναι κάτι παραπάνω από την ισηγορία. Παρρησία είναι το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί όχι απλώς να έχει το λόγο, αλλά να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα, ακόμη και αν αυτή δεν είναι σύμφωνη με τη γνώμη των άλλων. Γιατί δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα να πει κανείς τη γνώμη του, αν δεν μπορεί να εκφράσει ελεύθερα αυτό που πραγματικά πιστεύει χωρίς να αποδοκιμάζεται από τους άλλους για αυτό. Παρακαλώ λοιπόν να δημοσιευτεί το σύνολο του μαγνητοσκοπηθέντος υλικού με συντόμευση για να μπορεί ο καθείς να έχει πρόσβαση σε αυτό. Θα συμφωνήσουμε όλοι νομίζω πως είναι προτιμότερο να έχουμε Δημοκρατία χωρίς περικοπές

  Απάντηση
 • 28/02/2012 στο 6:19 μμ
  Σύνδεσμος

  Αγαπητε φιλε,
  Παροτι δεν εκανα εγω το μονταζ μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι αυτο ειχε χαρακτηρα “trailer” χωρις καμμια διαθεση “περικοπων”. Μ’αυτη την έννοια οπως τα “trailer” δεν σου λενε τιποτε για την υποθεση της ταινιας σε προδιαθετουν ομως σαφως για το ειδος της, ετσι και το συγκεκριμενο βιντεο.Συμφωνω ομως μαζι σου οτι πρεπει να αναρτηθει ολοκληρο για κεινους που θελουν να το δουν. Ελπιζω η ομαδα δημοσιοτητας να επιληφθει.

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3  ×    =  12