Final-Logo-Colour

 

NeoSyntagma.net, 3 Απριλίου 2013

Ήταν τόσες οι απορίες πολλών φίλων για την Πρωτοβουλία και τους στόχους της, που τρία από τα μέλη μας, ο Βασίλης Μούσκουρης, ο Νίκος Παπαδάκης και ο Πάνος Σοροπίδης, χρειάστηκε να τις βάλουν σε μια σειρά, επιχειρώντας να τις απαντίσουν μία προς μία.

Καλοδεχούμενα είναι τα σχόλιά σας ή πιθανές νέες ερωτήσεις στο info@neosyntagma.net, με την παράκληση να είστε όσο γίνεται πιο σαφείς και να αναφέρετε τον αριθμό της ερώτησης. 

Οι απαντήσεις σε πιθανά νέα ερωτήματα θα συμπεριληφθούν σε επόμενη ανάρτηση.

 

Ερώτ. #1: Ποιοι είναι πίσω από αυτή την πρωτοβουλία; Πώς τους έπιασε ο καημός για εμάς;

Στην Πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πολίτες διαφόρων τάξεων, απόψεων και ιδεολογικών καταβολών που μπορεί να έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά τους ενώνει η κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Ο καημός τους έχει αφετηρία τις ίδιες τους τις αντιλήψεις περί Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Ισότητας.

Ερώτ. #2: Και ποιος μου λέει πως το νέο Σύνταγμα θα είναι καλύτερο και όχι χειρότερο;

Η επιδίωξη είναι το νέο Σύνταγμα να μην φτιαχτεί από μια ομάδα «εκλεκτών», αλλά από τον ίδιο το λαό διότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να φροντίσουμε για το καλό μας, το ατομικό και το κοινωνικό. Ακόμη και προβλήματα να έχει το σημερινό Σύνταγμα, είναι πάλι δική μας υπόθεση να το βελτιώσουμε. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι τόσο δυσνόητο, διφορούμενο, ασαφές και μακροσκελές, που δύσκολα θα μπορούσε να γίνει χειρότερο. Το νέο Σύνταγμα θα δημιουργήσει νέα ήθη και θα επιστρέψει την δύναμη της ψήφου στον λαό, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία το φτιάχνουμε από κοινού εμείς οι πολλοί για όλους μας και όχι κάποιοι λίγοι για τους λίγους.

Ερώτ. #3: Γιατί να ασχολούμαι με μια Πρωτοβουλία για ένα νέο Σύνταγμα που από πίσω βρίσκονται  άνθρωποι που δεν τους γνωρίζει κανείς;

Δεν χρειαζόμαστε σωτήρες και ηγέτες. Σημασία έχουν οι ιδέες και η πίστη στη δύναμη του λαού. Κανένας δεν πρόκειται να μας υπερασπιστεί αν εμείς δεν περιφρουρούμε τα δικαιώματά μας, ως απλοί υπεύθυνοι πολίτες χωρίς κομματικά καπελώματα. Αν κάποιοι επώνυμοι θέλουν να υποστηρίξουν τις ιδέες μας, είναι καλοδεχούμενοι όπως ο καθένας.   Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι να ακούσουμε ο ένας τον άλλο και να διαπιστώσουμε ότι και οι άλλοι λένε αυτά που εμείς σκεπτόμαστε, να επικοινωνήσουμε και να επιβάλλουμε την θέληση των πολλών.

Ερώτ. #4: Έχει και άλλους που προτείνουν νέο Σύνταγμα, σε τί διαφέρει η δική σας πρόταση;  Πάλι σαν τα κόμματα δεν θα είστε; Καθείς και το σύνταγμά του.

Οι προτάσεις μπορεί να είναι πολλές, το ζήτημα είναι να τεθεί η οποιαδήποτε πρόταση στην κρίση του λαού και όχι στην οποιαδήποτε Βουλή.  Εμείς, αν και προτείνουμε ξεκάθαρα 6 άξονες εκδημοκρατισμού και ένα νέο Σύνταγμα, εντούτοις διαβουλευόμαστε για τα πάντα και διαμορφώνουμε από κοινού όλοι ανεξαιρέτως τους θεμελιώδεις νόμους μας. Πιο δημοκρατικά, πιο καθαρά και διάφανα, δεν γίνεται.  Παρόμοια με την Ισλανδία.

Ερώτ. #5: Και πώς μπορώ να βοηθήσω;

Πρώτα απ’ όλα να διαβάσεις τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, που περιέχει τους έξι κεντρικούς άξονες στους οποίους θα στηρίζεται το νέο Σύνταγμα. Ύστερα, αν συμφωνείς, να εγγραφείς και να προσυπογράψεις τη Διακήρυξη, έτσι ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών με το κοινό αυτό αίτημα. Παράλληλα, μπορείς να αρχίσεις να συστήνεις τη Διακήρυξη και την Πρωτοβουλία και στο δικό σου κύκλο. Πρέπει να διαδώσουμε τον στόχο της ομάδας και να ενώσουμε  τον λαό κάτω από το σύνθημα ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ! Χωρίς καπελώματα από κόμματα, ένας στόχος και μια απαίτηση που έλειπε από τις διαμαρτυρίες είναι να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλη λύση εκτός του μονόδρομου που μας επιβάλλουν χωρίς να μας ρωτήσουν, μια λύση που θα περιλαμβάνει όλους εμάς!   Τέλος, μπορείς να συμμετάσχεις σε μία από τις ομάδες εργασίας, ώστε να συμβάλεις πιο ενεργά, όπως και όσο  μπορείς, προς την κατεύθυνση της αλλαγής του Συντάγματος. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός ή συνταγματολόγος για να συμβάλει. Αρκεί να έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση δικαίου, να θέλει να συνεργαστεί και να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Η ιδέα ότι το Σύνταγμα είναι, τάχα, υπόθεση ειδικών επιστημόνων, των συνταγματολόγων, είναι παραπλανητική. Το Σύνταγμα είναι υπόθεση όλων μας, εφόσον αφορά όλους μας και πρέπει να είναι σεβαστό από όλους.

Ερώτ. #6: Βαρέθηκα να γίνονται εκλογές, και ουσιαστικές λύσεις δεν είδα. Τί παραπάνω θα κάνουν τα δημοψηφίσματα; Εξάλλου, δεν είναι και πολυέξοδα;

Πραγματική δημοκρατία χωρίς έμπρακτη λαϊκή συμμετοχή, δεν υπάρχει. Το δημοψήφισμα είναι μια απ’ τις πιο σημαντικές εκφράσεις της λαϊκής συμμετοχής. Σκέψου ότι στο ισχύον καθεστώς της υποτιθέμενης «Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας», η λαϊκή συμμετοχή κατοχυρώνεται μεν συνταγματικά ως ιδέα, αλλά στην πράξη δεν προβλέπονται τρόποι εφαρμογής της. Άρα παραμένει κενό γράμμα και τελείως εικονική. Έτσι, οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στη δημοκρατία μόνο για 5 λεπτά που ψηφίζουν. Από εκεί και πέρα, οι πολιτικοί λαμβάνουν την θεσμοθετημένα  νοθευμένη λαϊκή εντολή (λόγω ευνοϊκού εκλογικού νόμου, μπόνους εδρών, κ.τ.λ.) και αποφασίζουν, προωθούν, ψηφίζουν και αλλάζουν ό,τι θέλουν προς το συμφέρον όποιων θέλουν, και όχι αναγκαστικά του λαού που τους ψήφισε. Λειτουργούν πλέον ανεξέλεγκτα και αυταρχικά, καθότι δεν προβλέπονται ελεγκτικοί μηχανισμοί για το έργο τους όπως: ανάκληση προσώπων, αίτημα ακύρωσης νομοθετημάτων ως παράλογων, ανήθικων, υπερβολικών. Οι διαδικασίες αυτές ενεργοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με συλλογή ικανού αριθμού υπογραφών από πολίτες. Ως προς το κόστος των δημοψηφισμάτων και το εάν είναι πολυέξοδα, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι πολυτιμότερο αγαθό από την ανθρώπινη ελευθερία δεν υπάρχει. Άρα, ακόμη και πολυέξοδα να είναι, εφόσον διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοδιάθεση και ελεύθερη βούληση των πολιτών, δεν γεννάται τέτοιο ζήτημα. Αντίθετα, όσο οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για το μέλλον τους μόνοι τους μέσω δημοψηφισμάτων, τόσο χάνουν ολοένα και περισσότερο την πραγματική τους ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Ερώτ. #7: Αν δεν καθαρίσει ο τόπος από αυτά τα «αρπαχτικά», δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζεται να γίνει παγκόσμιο ξεκαθάρισμα αυτών που κινούν τα νήματα για να αλλάξει η κατάσταση.

Μακάρι να μπορούσε να ανατραπεί το σκηνικό με τα διεθνή και παγκόσμια «αρπακτικά». Αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον από την Πρωτοβουλία, ούτε όμως σημαίνει ότι παραιτούμαστε απ’ αυτό που μπορούμε να πετύχουμε, και θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου μικρό ή λίγο, καθότι αφορά έναν ολόκληρο λαό και όχι μια μερίδα ανθρώπων. Εξάλλου στη χώρα μας η στάση των πολιτικών τα τελευταία 3 χρόνια δείχνει το πόσο λίγο υπολογίζουν τη δύναμη του λαού. Η Ελλάδα μπορεί να επαναφέρει τη δημοκρατία και να δώσει το έναυσμα στους λαούς της Ευρώπης, αρχικά την ώθηση για παρόμοιες αλλαγές που θα οδηγήσουν την ιστορία σε άλλα μονοπάτια.   Μπορεί να μην πήρε δημοσιότητα, αλλά ήδη ξεκίνησε.  Οι Ισλανδοί το έπραξαν μέσω δημοψηφίσματος και αναζητώντας τα αίτια κατέληξαν να επιδιώκουν την αλλαγή του Συντάγματός τους.  Ήρθε η ώρα να διδαχθούμε από το παράδειγμα τους για την έξοδο από την κρίση.

Ερώτ. #8: Tι άποψη έχετε για τη βουλευτική ασυλία;

Ο βουλευτής πρέπει να έχει ασυλία μόνο για τις πολιτικές απόψεις που εκφράζει στη Βουλή. Πέραν αυτού θα κρίνεται με τους ίδιους νόμους με τον απλό πολίτη. Με το ισχύον πολιτικό σύστημα, η ασυλία έχει γενικευτεί με συνέπεια οι βουλευτές να αποτελούν ένα σώμα «εκλεκτών» υπεράνω νόμου, ακόμη και για ποινικά, οικονομικά και άλλα αδικήματα. Έτσι καταργείται η αρχή της ισονομίας και της διάκρισης των εξουσιών, διότι οι κατηγορούμενοι δικάζουν τους εαυτούς τους. Έτσι, η απονομή δικαιοσύνης γίνεται «οικογενειακή υπόθεση».

Ερώτ. #9: Για ποιο λόγο θα κάνουμε δημοψηφίσματα και κάθε πότε;

Όποτε χρειάζεται ο λαός να αποφανθεί επί σοβαρών θεμάτων. Μπορεί να τα προκαλεί η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, ακόμη και ο κάθε πολίτης, όμιλος, πρωτοβουλία, επαγγελματικός κλάδος μπορεί με την συλλογή ενός αριθμού υπογραφών να επιβάλει την συζήτηση νέου νομοσχεδίου ή ακύρωση ισχύοντος νόμου. Είναι θεμελιώδης μηχανισμός ελέγχου των εξουσιών. Σκεφτείτε μόνο πώς όλα εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα, εύκολα και αιφνιδιαστικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Διότι η πολιτική ελίτ γνωρίζει ότι συνταγματικά δεν προβλέπεται απολύτως κανένας ανασχετικός μηχανισμός από πλευράς των πολιτών, κι έτσι μπορούν να κάνουν ό,τι οι ίδιοι θελήσουν ανεμπόδιστα με τη «λευκή επιταγή» που λαβαίνουν στις εκλογές. Δεν αρκεί όμως η λαϊκή εντολή, αν υπάρχει, αλλά θέλει αποτελεσματικούς και συνεχείς ελεγκτικούς μηχανισμούς από κάτω προς τα πάνω, ώστε οι πολιτικοί να μην αποκόπτονται από την κοινωνία αλλά να την υπηρετούν και να ελέγχονται απ’ αυτήν. Ένας από τους αμεσότερους και σημαντικότερους μηχανισμούς συμμετοχής της κοινωνίας στις αποφάσεις, χωρίς πλήρη εκχώρηση της εξουσίας αυτής στους πολιτικούς, είναι τα δημοψηφίσματα.

Ερώτ. #10: Ποιο εκλογικό σύστημα προτείνετε;

Απλή αναλογική συνταγματικά κατοχυρωμένη, διότι εναρμονίζεται με την αρχή της ισοδύναμης ψήφου για όλους τους πολίτες (Ισοκρατία) και απηχεί πιστότερα τη βούληση του λαού. Με το πρόσχημα της ακυβερνησίας, τα έως τώρα εφαρμοζόμενα εκλογικά συστήματα παραποιούν την ισοδυναμία της ψήφου για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων και τη διαιώνιση στην εξουσία. Επίσης, στο ισχύον σύστημα υπάρχει η δέσμευση του 3% για είσοδο στη Βουλή, και καθιστά άκυρη την ψήφο μιας διόλου ευκαταφρόνητης μερίδας πολιτών. Επομένως το περιοριστικό εκλογικό μέτρο θα πρέπει να καταργηθεί.

Ερώτ. #11: Η προεδρική δημοκρατία δεν θα ενισχύσει τον δικομματισμό όπως στις ΗΠΑ;

Αντιθέτως, η προτεινόμενη απλή αναλογική και ο έλεγχος των ΜΜΕ θα επιτρέψουν περισσότερη πολυφωνία και στη Βουλή και στην κοινωνία.  Μαζί δε με την προεδρική τίθενται σε διαβούλευση  μια σειρά άλλων θεσμών και διατάξεων που μας διαφοροποιούν κατά πολύ από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς το δημοκρατικότερο. Επίσης, δίνει την ευκαιρία στον κάθε πολίτη να απεξαρτηθεί από την ανάγκη ψήφισης ενός κόμματος για την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο πολίτης πλέον μπορεί να ψηφίζει σύμφωνα με την ιδεολογία του, χωρίς το στερεότυπο παραπλανητικό δίλημμα της «χαμένης ψήφου».

Ερώτ. #12: Ποιος θα ελέγχει την συνταγματικότητα των νόμων και θα μπορεί να επιβάλλει την γνώμη του προς το συμφέρον του λαού;

Προτείνουμε τη θέσπιση ενός πραγματικά ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου οι αποφάσεις του θα είναι δεσμευτικές και όχι συμβουλευτικές και ανίσχυρες στην πράξη, όπως συμβαίνει τώρα με τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας, που έχουν διοριζόμενα και άρα εξαρτημένα από την εκάστοτε κυβέρνηση προεδρεία. Επίσης, δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης αποκτούν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο κι ο ίδιος ο λαός. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ισλανδίας, όπου ο ΠτΔ παρενέβη υπέρ του λαού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ερώτ. #13: Υπάρχει περίπτωση απλοί πολίτες να προτείνουν νόμους;

Είναι μια απ’ τις βασικές επιδιώξεις της Πρωτοβουλίας. Οποιοσδήποτε πολίτης ή φορέας με την συλλογή ενός ικανού αριθμού υπογραφών θα έχει την δυνατότητα να προτείνει, ψήφιση ή ακύρωση νόμων, ή να προκαλεί δημοψήφισμα. Αυτό θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα δώσει την ευκαιρία π.χ. στους εμπόρους να προτείνουν νόμους ρύθμισης της αγοράς, στους γιατρούς να προτείνουν νόμους για την υγεία, στους εκπαιδευτικούς για την παιδεία, κ.ο.κ. Ήδη, στο εξωτερικό αυτή η δυνατότητα ισχύει. Στην Ελλάδα η συμμετοχή του πολίτη στην εξουσία, που υποτίθεται ότι του δίνει το ίδιο το Σύνταγμα* είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

*ΑΡΘΡΟ 1:  (παρ.2) Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. (παρ.3) Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ερώτ. #14: Οι δικαστικοί λειτουργοί θα είναι ανεξάρτητοι;

Θέλουμε οι τρεις εξουσίες  (νομοθετική-εκτελεστική-δικαστική) που περιγράφει το Σύνταγμα να λειτουργούν ανεξάρτητα. Οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας να μην διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.  Ευνόητο είναι, ότι με  τους ισχύοντες όρους η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της είναι άμεσα εξαρτημένοι και ελεγχόμενοι από το κυβερνών κόμμα. Βασικό κομμάτι της πρότασής μας είναι η πραγματική διάκριση των τριών εξουσιών. Οι δικαστές, από την κατώτερη έως την υψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας, θα πάψουν να είναι εξαρτώμενοι από την κυβέρνηση.

Ερώτ. #15: Μέχρι να αλλάξουμε το Σύνταγμα με τον τρόπο που προτείνετε, θα έχει διαλυθεί η χώρα.

Η διάλυση είναι αναπόφευκτη όσο το ισχύον Σύνταγμα δεν αλλάζει, καθώς αυτό είναι που επί 37 χρόνια νομιμοποιεί και θεσμοθετεί την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία της πολιτικοοικονομικής ελίτ,  περιορίζοντας τον πολίτη και τον ελληνικό λαό σε απλό θεατή καθώς δεν προβλέπεται οποιαδήποτε δυνατότητα θεσμικής του παρέμβασης. Λύση δεν είναι να αλλάζουν συνεχώς οι παίκτες, αλλά οι κανόνες του παιχνιδιού εκ θεμελίων. Ζωντανό και επίκαιρο παράδειγμα πάλι η Ισλανδία, η οποία βρέθηκε σε παρόμοια θέση μ’ εμάς και η λύση που προκρίθηκε ήταν η δημιουργία νέου Συντάγματος από τον ίδιο το λαό μέσω ανοιχτής διαβούλευσης.

NeoSyntagma.net, 3 Απριλίου 2013

Συχνές Ερωτήσεις για την Πρωτοβουλία και τους Στόχους της

23 σχόλια στο Συχνές Ερωτήσεις για την Πρωτοβουλία και τους Στόχους της

 • 13/02/2013 στο 12:11 μμ
  Σύνδεσμος

  Πιστεύετε ότι πρέπει ή όχι να ξεπουλιέται η Δημόσια περιουσία; Δηλαδή, πρέπει να υπάρχουν και να είναι Δημόσιες οι Υπηρεσίες: α) Νερού, β) Ενέργειας, γ) Ακτών δ) Νήσων ε) Λιμανιών στ) Νοσοκομείων, περίθαλψης, κλπ.
  Θεωρείτε ότι αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά;

  Απάντηση
  • 13/02/2013 στο 4:00 μμ
   Σύνδεσμος

   Αγαπητέ φίλε, το Σύνταγμα είναι μια χάρτα δηλαδή μια συνοπτική ματιά του συμβολαίου του λαού με το κράτος. Εφόσον ο λαός έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής, δεν βλέπω κανέναν λόγο να υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα πρέπει να είναι τόσο λιτό, μεστό και περιεκτικό που να διδάσκεται στο δημοτικό και να απομνημονεύεται από όλους.

   Απάντηση
 • 13/02/2013 στο 12:18 μμ
  Σύνδεσμος

  Απορώ πως θα καταφέρετε να επιβάλετε την αλλαγή του συντάγματος οπως το θέλουμε εμείς και οχι οπως το θέλει η βουλή με τα συμφέροντά της.
  Εξ οσων γνωριζω, οι βουλευτές ψηφίζουν τίς αλλαγές, και ποιος βουλευτής θα βγάλει μόνος του το μάτι του;; Ουτοπικό μου φαίνεται!!
  φιλικά

  Απάντηση
  • 14/02/2013 στο 2:42 πμ
   Σύνδεσμος

   Αγαπητή κυρία Καρούζου, έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να το αλλάξουν μόνοι τους. Οπότε, αν πραγματικά θέλετε να αλλάξει, μπορείτε να το κάνετε με έναν απλό τρόπο: Επιδιώξτε μαζί μας το ουτοπικό χωρίς φόβο. Πρόκειται για την επιδίωξη του αυτονόητου: Της ελευθερίας μας.

   Απάντηση
 • 13/02/2013 στο 1:38 μμ
  Σύνδεσμος

  Αγαπητή φίλη karouzou Elp., έχεις δίκιο ότι μόνοι τους δεν θα το κάνουν, το να αυτοακυρωθούν. Πράγματι φαντάζει ουτοπικό, αλλά ξέρεις, όλοι όσοι είχαν όραμα κάποιες αλλαγές στην κοινωνία, ξεκίνησαν με κάτι που φάνταζε ουτοπικό. Πάρα πολλά τα παραδείγματα και εγχώρια και διεθνή. Όσο περισσότεροι πιστέψουν και στηρίξουν το εγχείρημα, τόσο πιο ρεαλιστικό θα αρχίσει να γίνεται. Αντίθετα, όσο δεν το εμπιστεύονται ως εγχείρημα από ιδεολογικής πλευράς, τόσο πιο ουτοπικό κι ανέφικτο μοιάζει. Έτσι λειτουργεί και το μεμονωμένο άτομο και η κοινωνία ολόκληρη. Πολλές “ουτοπικές” σκέψεις αλλά σε στέρεη και υγειή βάση, όταν τις πιστέψω τις παλεύω, κι όσο τις παλεύω τόσο πιο ρεαλιστικές αρχίζουν να γίνονται. Σε παρατρύνω λοιπόν να μην επηρεάζεσαι από την “ουτοπία” του εγχειρήματος, αλλά να εμπνέεσαι από την ουσία του, και με επιμονή θα ελπίσουμε ότι θα έρθει η ώρα.

  Απάντηση
 • 13/02/2013 στο 6:02 μμ
  Σύνδεσμος

  To ισχύον Σύνταγμα θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τον τρόπο που ο Λαός επιθυμεί να διοικείται από αυτούς που προσφέρει την εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η σύνταξη ενός νέου Συντάγματος από κάποιους βαρύγδουπους συνταγματολόγους εκ προοιμίου καπελωμένους από τα κυκλώματα συμφερόντων των πολιτικών (πλέον διαβλητού τμήματος της κοινωνίας).
  Τα άρθρα του νέου Συντάγματός θα πρέπει να στηρίζονται στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ όπως διατυπώθηκαν και περιέχονται στην Ιστορική μας κληρονομία. Συνεπώς δεν πρέπει να φωτογραφίζουν κομματικές ιδειληψίες.
  Τα μέλη πρωτοβουλίας που συγκροτουν αυτή την συντονιστική ομάδα για την διαμόρφωση του νέου Σχεδίου, θα πρέπει να είναι ηθικά ακέραια υπεράνω κομμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθούν κρυφά όργανα κάποιων πολιτικών συμφερόντων και η όλη προσπάθεια θα καταρρεύσει. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να δείχνουν αυτή την ευαίσθητη πλευρά, διότι π.χ. η απλή αναλογική που ζητούν, υπήρξε η συνεχής επιδίωξη του ΚΚΕ του κόμματος της γνωστής αιματοβαμένης ιστορίας.-

  Απάντηση
  • 14/02/2013 στο 2:23 πμ
   Σύνδεσμος

   Κύριε Βουδρισή Αθανάσιε, ακριβώς επειδή χορτάσαμε από συντάγματα και αναθεωρήσεις τους από καθηγητές και ειδικούς (οι οποίοι μάλιστα όντας συνταγματολόγοι δεν διστάζουν να ομολογήσουν πως όταν χρειάζεται “το καταργούν για να το προστατέψουν”) αρχικώς 12 πολίτες (και 1 χρόνο μετά: μερικές χιλιάδες) προσπαθούμε να αποτρέψουμε την επανάληψη του ίδιου έργου στηριζόμενοι στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ. Σαν αυτές που μας έδωσαν την ιδέα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι ένα δίκαιο και απλό πολίτευμα που έχει τρεις αρχές όλες και όλες: ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΙΣΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΗΓΟΡΙΑ. Ποια απο τις τρεις αυτές αρχές υφίσταται στο σημερινό Πολίτευμα που παραπλανητικώς ονομάζεται Δημοκρατικό; Αποδεδειγμένα απολύτως καμία. Η Ισοκρατία μεταφράζεται σε ισότητα της ψήφου. Δημοκρατία χωρίς μία εκ των τριών αρχών της -εν προκειμένω της Ισοκρατίας- είναι σακατεμένη. Θέλω να πιστεύω πως δεν θέλετε να ακρωτηριάσουμε τη Δημοκρατία μόνο και μόνο επειδή το ΚΚΕ μιλάει για απλή αναλογική. Πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει τι λένε τα κόμματα. Μας ενδιαφέρει η Δημοκρατία, να αποκτήσουμε εμείς οι πολίτες την ισχύ μας. Όμως πόσο δημοκρατικό, πόσο δίκαιο θα είναι όταν η ισχύ αυτή μοιράζεται ανισομερώς με ενισχυμένες αναλογικές και καλπονοθετικούς εκλογικούς νόμους;

   Απάντηση
 • 13/02/2013 στο 6:05 μμ
  Σύνδεσμος

  ΕΡΩΤ.7η: ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, “ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ”, ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΝΑ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ!! ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ…..ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ! ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΜΕΣΑ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ….ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ… ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ: “ΟΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΘΕΣΜΕΥΤΗΚΕ-ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ, ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ….
  ΕΡΩΤ.8η: ΑΣΥΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ, ΝΑ ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ… ΤΑ ΔΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΠΟΙΝΙΚΑ) πχ οπως σε Δασκαλο-δικαστη-παπα δηλ. θα τουν λεει ο δικαστης του, “εισαι και πολιτικος? που επρεπε να φυλας το δημοσιο συμφερον?”

  Απάντηση
  • 18/02/2013 στο 4:54 μμ
   Σύνδεσμος

   κ. Τσώτο
   η άμεση δημοκρατία είναι ένας στόχος που πραγματοποιείται ή προσεγγίζεται σε στάδια. Όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους και την προσαρμογή τους στην τεχνογνωσία, την παράδοση και την πρακτική που υπάρχουν. Σύμφωνα με την αρχή της ισηγορίας και ισοτιμίας η απλή αναλογική είναι αναγκαία. Τα δημοψηφίσματα και η ενεργή εποπτεία του συστήματος από τον λαό με τη διάκριση των εξουσιών, την σωστή δικαιοσύνη και την ακύρωση όλων των προνομίων των βουλευτών δημιουργούν συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας. Με τον χρόνο η κοινωνία συνεχώς θα ζητά και περισσότερη συμμετοχή και η εξέλιξη των θεσμών θα συνεχίζεται.

   Απάντηση
 • 13/02/2013 στο 6:09 μμ
  Σύνδεσμος

  Ερώτ. #10: Ποιό εκλογικό σύστημα προτείνετε;

  “Απλή αναλογική …”

  Θεωρώ μέγιστο σφάλμα την, κατηγορηματική μάλιστα, υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.
  Η εκλογή στα πλαίσια της Δημοκρατίας έχει νόημα μόνο ως εκλογή εκείνου που εκφράζει την πλειοψηφία της περιφέρειάς του, όποια κι αν είναι αυτή (η χώρα για τον Πρόεδρο, η περιφέρεια για τον Περιφερειάρχη, ο δήμος για τον Δήμαρχο, η βουλευτική περιφέρεια για τον Βουλευτή, το δημοτικό ή περιφερειακό διαμέρισμα για τον Δημοτικό ή Περιφερειακό Σύμβουλο).
  Η εκλογική έκφραση της πλειοψηφίας του λαού είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. “Δημοκρατία κέκληται… δια το ες πλείονας οικείν” (Θουκιδίδης, Περικλέους Επιτάφιος).
  Η “απλή αναλογική” είναι το ακριβώς αντίθετο. Είναι η παγίδευση του λαού, που πλέον δεν μπορεί να εκφρασθεί πολιτικά ως κυρίαρχος, αλλά περιορίζεται σε μια “αντιπροσώπευση”, που την εποχή της μοναρχίας χρησίμευε στην νομιμοποίησή της ως “κοινοβουλευτικής” και τώρα, απουσία μονάρχη, παραδίδει την αληθινή εξουσία σε σκοτεινά συμφέροντα που δρουν στό παρασκήνιο, μέσα από τον έλεγχο των ΜΜΕ και τη συστηματική διαμόρφωση της κοινής γνώμης (τα ζούμε καθημερινά).
  Αντί λοιπόν να κάνουμε εκλογές, που θα οδηγούν σε σαφή αποτελέσματα, με νικητές και ηττημένους, με σαφή τη βούληση της λαϊκής πλειοψηφίας, με την απλή αναλογική, την επόμενη των εκλογών θα έχουμε, ως αποτέλεσμα, μια πολύχρωμη κουρελού, όπου όλοι θα εμφανίζονται ως νικητές, η λαϊκή βούληση, ως πολιτικό γεγονός, θα είναι ασαφής, και η εξουσία, από τα χέρια του λαού θα έχει περάσει στα χέρια των “διαπραγματευτών” που θα χειρισθούν τη λαϊκή “εντολή” Κύριος οίδε υπέρ ποίων συμφερόντων.
  Μάλιστα, θεωρώ ιδιαίτερα αντιφατικό, η μεγάλη πλειοψηφία να τοποθετείται υπέρ της “άμεσης” δημοκρατίας, και η πρωτοβουλία να υιοθετεί με τόση βιασύνη και βεβαιότητα, την απλή αναλογική, που βέβαια αποτελεί το κατ’εξοχήν εργαλείο της “αντιπροσωπευτικής” δημοκρατίας. Ακόμη, θεωρώ επίσης αντιφατικό να ζητάμε συμβίωση “απλής αναλογικής” και του θεσμού των δημοψηφισμάτων.

  Απάντηση
  • 14/02/2013 στο 1:40 πμ
   Σύνδεσμος

   Κύριε Στάικο, αναφέρεστε “σε σκοτεινά συμφέροντα που δρουν στο παρασκήνιο μέσα από τον έλεγχο των ΜΜΕ και την συστηματική διαμόρφωση της κοινής γνώμης (τα ζούμε καθημερινά).”
   Δημοκρατία χωρίς την αρχή της ΙΣΗΓΟΡΙΑΣ δεν νοείται. Και αυτή η αρχή πρέπει να κατοχυρώνεται συνταγματικά ως εκ των προϋποθέσεων επιβίωσης για ένα Δημοκρατικό πολίτευμα.
   Τα σημερινά ΜΜΕ, το σύγχρονο βήμα της εκκλησίας του Δήμου με κυρίαρχο την τηλεόραση, δεν μπορούν να ελέγχονται από στενούς κύκλους διαμορφωτών όπως ρεαλιστικά περιγράφετε. Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν αυτά μετατρέπονται σε μέσα πρακτόρευσης πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων όπου πρόσβαση και προβολή έχει μόνο η επιθυμητή σε αυτά άποψη.
   Όποιος ελέγχει το “βήμα” δύναται να καταργεί ή να περιορίζει τον αντίλογο. Κατανοώντας τη σοβαρότητα του θέματος η Πρωτοβουλία εγείρει στη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της το θέμα των ΜΜΕ προς συζήτηση στον 6ο άξονά της.

   Απάντηση
 • 13/02/2013 στο 7:42 μμ
  Σύνδεσμος

  Προς κ. Στάικο:
  Δεν έχετε κατανοήσει ότι στη Διακήρυξή της η Πρωτοβουλία προτείνει χωριστές εκλογές για την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται κατευθείαν από το εκλογικό σώμα (σε μια ή δύο Κυριακές) και κατόπιν θα διορίζει τους υπουργούς της κυβέρνησής του (οι οποίοι ΔΕΝ θα είναι βουλευτές). Το σώμα της νομοθετικής εξουσίας (οι Βουλευτές) θα εκλέγονται σε άλλες εκλογές με βάση την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ.
  Ο Πρόεδρος θα κυβερνά ΧΩΡΙΣ να απαιτείται η δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής. Θα εφαρμόζει τους νόμους που θα ψηφίζουν 300 βουλευτές-λύκοι και όχι πρόβατα. Η Βουλή θα νομοθετεί/ελέγχει, με δεδομένο ότι οι Βουλευτές θα εκλέγονται αντιπροσωπεύοντας (αναλογικά, κατά το δυνατόν) το εκλογικό σώμα. Πλήρης διάκριση των εξουσιών είναι η πρόταση της Πρωτοβουλίας.
  Τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία προτείνονται για την ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, ως τα ισχυρά θεσμικά αντίβαρα έκφρασης της κοινωνίας ΕΝΑΝΤΙΑ στην αυθαιρεσία (νομοθετική ή άλλη) του πολιτικού συστήματος που πάντα θέλει να βάζει το εκλογικό σώμα στο περιθώριο.

  Απάντηση
 • 14/02/2013 στο 10:51 πμ
  Σύνδεσμος

  Το Νέο Σύνταγμα θα πρέπει να επικυρωθεί με Δημοψήφισμα από τους Έλληνες πολίτες.
  Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό απλούστερο και κατανοητό από το σύνολο των Ελλήνων.
  Θα πρέπει να προβλέπει αμείλικτες ποινές σε περίπτωση καταπάτησής του από Δημόσιους λειτουργούς.
  Θα πρέπει να προβλέπει το αυτονόητο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως προβλέπεται στις ΗΠΑ για τους Αμερικανούς πολίτες. Αυτό σημαίνει δικαίωμα στην οπλοκατοχή για όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο στη διευθαρμένη ελίτ και στους πραίτωρες. Σε αντίθετη περίπτωση μετατρέπονται οι πολίτες σε σκλάβους ανήμπορους να αντιδράσουν όταν δέχεται επίθεση το σύνολο της κοινωνίας από μια μειοψηφία που δικαιούται να φέρει όπλα και μάλιστα βαρέα.
  Να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα για το θέμα της οπλοκατοχής και να γίνει σεβαστή η κυρίαρχη άποψη της κάθε τοπικής κοινωνίας.
  Οι νόμοι του Κράτους να συντάσσονται από τους εκπροσώπους μας σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό, αλλά να ψηφίζονται με Δημοψήφισμα από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Έτσι δεν θα μπορεί κάποια συντεχνία να περάσει άδικα προνόμια προς όφελός της και σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.
  Η πραγματική Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε τοπικό επίπεδο. Να περάσει στο Νέο Σύνταγμα ένα άρθρο που να κατοχυρώνει το Αυτοδιοίκητο των τοπικών κοινοτήτων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να ψηφίζουν οι Ρεθεμνιώτες μαζί με τους Ηρακλειώτες για να αποφασίσουν πού θα θάψουν τα σκουπίδια τους. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η απόφαση θα είναι να θαφτούν στο Ρέθυμνο.
  Με λίγα λόγια, να παίρνουμε οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο τις αποφάσεις που σηματοδοτούν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, στον τόπο που μένουμε και μας ανήκει.
  Αν η προσπάθειά σας συντείνει στα όσα ανέφερα παραπάνω, τότε είμαι ολόθερμα υποστηρικτής της κίνησής σας. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν πιστεύετε στις τοπικές κοινωνίες και στην πραγματιή Δημοκρατία και θέλετε απλά να ελέγξετε τις εξελίξεις που έρχονται οσονούπω.
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
  Ελεύθερος Έλληνας

  Απάντηση
 • 16/02/2013 στο 12:53 πμ
  Σύνδεσμος

  Προς κύριο Γεώργιο Νοδαράκη
  Γράφετε: “Το Νέο Σύνταγμα θα πρέπει να επικυρωθεί με Δημοψήφισμα από τους Έλληνες πολίτες”
  Απ.: Όχι μόνο θεωρούμε αυτονόητη την επικύρωση του Νέου Συντάγματος από τους Έλληνες πολίτες αλλά ακόμη και τη σύνταξή του από τους Έλληνες πολίτες. Για αυτό το λόγο υφίσταται σελίδα διαβούλευσης σχετικά με την κατάρτιση των άρθρων ενός συντάγματος από εμάς για εμάς όπου ο καθείς μπορεί να υποβάλλει τις προτάσεις του και τα σχόλιά του για κάθε συνταγματικό άρθρο χωριστά.

  Γράφετε: “Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό απλούστερο και κατανοητό από το σύνολο των Ελλήνων.”
  Απ.: Σύνταγμα που δεν είναι κατανοητό από το λαό μας δεν μπορεί να αφορά εμάς. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν που πρέπει εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες να το συνδιαμορφώσουμε και όχι οι “ειδικοί” Ινστιτούτων όπως ακούγεται κλπ.
  Για τα υπόλοιπα άκρως ενδιαφέροντα και κρίσιμα που αναφέρετε, μπορείτε να τα θέσετε υπό διαβούλευση στην http://dimosiadiavoulefsi.wordpress.com/
  (Προσωπικά συνυπογράφω όλα όσα προτείνετε όμως υπενθυμίζω πως τις τελικές αποφάσεις οφείλει να τις πάρει ο λαός μας. Η Πρωτοβουλία δεν θέλει να επιβάλλει το “σύνταγμά της”, δεν αποτελείται από κάποιους “φωτισμένους”. Είμαστε απλοί ανώνυμοι Έλληνες πολίτες που καλούμε τους συμπατριώτες μας να αναλάβουμε από κοινού τις ευθύνες μας μέσω της σύνταξης ενός νέου καταστατικού χάρτη λειτουργίας της Πολιτείας μας όσο μπορούμε πιο δημοκρατικού.

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  Ελπίζω να ήμουν διαφωτιστικός. Σας ευχαριστούμε και εμείς για το χρόνο σας.

  Απάντηση
 • 16/02/2013 στο 4:08 μμ
  Σύνδεσμος

  ΈΣΤΩ ότι αύριο όλος ο λαός συνδέεται στην ιστοσελίδα σας και προσυπογράφει τη διακήρυξη. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση μας? θα βγάλουμε μια ομάδα 10 ατόμων για παράδειγμα και θα πάμε στον πρωθυπουργό και θα του πούμε: Καλησπέρα εμείς και άλλα 10 εκατομμύρια κόσμος θέλουμε το εξής σύνταγμα, και θα πει, ok αφού το ζητάει ο ελληνικός λαός ας αλλάξει? Μάλλον δεν θα είναι τόσο εύκολο. Γι’αυτό θέλω να μάθω την επόμενη κίνηση μας σε περίπτωση που όλος ο λαός προσυπογράψει.

  Υστερόγραφο: Κάντε κάτι να μην ξεκινάει από μόνο του το Live stream, είναι πολύ ενοχλητικό !!

  Απάντηση
 • 18/02/2013 στο 3:02 μμ
  Σύνδεσμος

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 :
  (Να αναγραφουν τα 12 πρωτα ονοματα των ιδρυτικων μελων της Πρωτοβουλιας για να γνωριζει ο Ελληνικος Λαος ποιοι ειναι .
  Να ειναι ξεκαθαρο προς τον Ελληνικο Λαο πως η Πρωτοβουλια δεν ανηκει στους 12 που ξεκινησαν την κινηση και πως μπορει να λαβει μερος ο καθενας στις ανοιχτες διαδικασιες που υπαρχουν στην Πρωτοβουλια και να δρασει παντα σε συνεργασια με Ολα τα μελη της Πρωτοβουλιας .)

  1)
  ” Την κινηση για την Ριζικη Συνταγματικη Αλλαγη την ξεκινησαν … (τα ονοματα των 12 ιδρυτικων μελων )…
  Η Πρωτοβουλια ανηκει σε Ολους τους Ελληνες Πολιτες και ΔΕΝ ειναι ιδιοκτησια κανενος , παρα μονο του Ελληνικου Λαου .
  Στην Πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πολίτες διαφόρων τάξεων, απόψεων και ιδεολογικών καταβολών που μπορεί να έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά τους ενώνει η κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Ο καημός τους έχει αφετηρία τις ίδιες τους τις αντιλήψεις περί Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης Ισότητας Ανθρωπιας και Σεβασμου απεναντι προς Ολους τους Ελληνες Πολιτες . Σκοπος της Πρωτοβουλιας ειναι να αναδειχτει Ο Ανθρωπος και η Δυναμη που εχει και οχι η εξουσια σαν μεσο Δυναμης απεναντι σε αλλους Ανθρωπους .”

  Απαντηση 2 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 3 :

  3)
  ”Οσοι λοιπον θελουν να γνωρισουν τι συμβαινει στην Πρωτοβουλια μπορουν να ερθουν να παρουν μερος στις διαδικασιες και να γνωριζουν απο πρωτο ”χερι” τι συμβαινει στην Πρωτοβουλια , ποια ειναι τα προσωπα που συμμετεχουν και ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ σε αυτη την κινηση Πολιτων.Η κινηση αυτη δινει τη δυνατοτητα να διαμορφωσει ο καθε Ελληνας Πολιτης την στρατηγικη και το προφιλ της Πρωτοβουλιας προς την Ελληνικη Κοινωνια , που ζητα την Αλλαγη του Συνταγματος μεσα απο Λαικη Συντακτικη Εθνοσυνελευση .
  Στην Πρωτοβουλια λαμβανει μερος οποιος Ελληνας – Ελληνιδα θελει χωρις να υπαρχουν προεδροι , ταμιες , χωρις γραμματεις και τις γνωστες διαδικασιες που εχουν αλλες κινησεις Πολιτων .
  Πιθανον να διαμορφωθει μια εκτελεστικη ομαδα , που φυσικα Δεν θα εχει μονιμο χαρακτηρα αλλα συντονιστικο για να ακουγονται ολες οι αποψεις και να διασφαλιζεται η διαδικασια ( αν μεγαλωσει η Πρωτοβουλια απο μελη και φτασει σε δεκαδες χιλιαδες ) .
  Ο ιδιος ο Πολιτης ειναι και ο Αρχηγος και ο εκτελεστης των αποφασεων που συμβαινουν στην Πρωτοβουλια μεχρι στιγμης .
  Ετσι αυτοματα γινομαστε και Σωτηρες και Ηγετες της Χωρας μας .
  Σκοπος της Πρωτοβουλιας ειναι να αναδειξει Νεα καθαρα προσωπα που εχουν διαθεση και ορεξη να εφαρμοσουν την Πραγματικη Δημοκρατια στην Χωρα μας λαμβανοντας υποψιν την γνωμη των πολλων Ελληνων Πολιτων και εφαρμοζοντας τις εντολες τους .
  Σημασία έχουν οι ιδέες και η πίστη στη δύναμη του λαού. Κανένας δεν πρόκειται να μας υπερασπιστεί αν εμείς δεν περιφρουρούμε τα δικαιώματά μας, ως απλοί υπεύθυνοι πολίτες χωρίς κομματικά καπελώματα. Αν κάποιοι επώνυμοι θέλουν να υποστηρίξουν τις ιδέες μας, είναι καλοδεχούμενοι όπως ο καθένας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι να ακούσουμε ο ένας τον άλλο και να διαπιστώσουμε ότι και οι άλλοι λένε αυτά που εμείς σκεπτόμαστε, να επικοινωνήσουμε και να ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ την θέληση των πολλών ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ .”

  Απαντηση 4 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 5 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 6 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 7 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 8 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Aπαντηση 9 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 10 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 11 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Aπαντηση 12 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 13 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 14 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Απαντηση 15 :
  Θα συμφωνησω με ολα οσα εχουν γραψει τα μελη της Πρωτοβουλιας στο βασικο κειμενο .

  Αυτη ειναι η θεση μου .
  Πολυ ευχαριστως να διαβασω και απο αλλα μελη της Πρωτοβουλιας τις αποψεις τους επι του βασικου κειμενου ερωτο-απαντησεων και ζητω την
  Αλλαγη στις 2 απαντησεις .
  Παρακαλω να τοποθετηθουν και αλλα μελη της Πρωτοβουλιας και θα χαρω να ανταλλαξω αποψεις μαζι τους .
  Σας ευχαριστω και καλη Απελευθερωση σε Ολους τους Ελληνες .

  Απάντηση
 • 18/02/2013 στο 3:39 μμ
  Σύνδεσμος

  Νομίζετε ότι η δύναμη των 4000 που είμαστε τώρα συγκρίνετε με την δύναμη 4.000.000; Αν τα πράγματα φτάσουν εκεί τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα χρειαστεί να παραδώσουμε κανένα χαρτί…

  Απάντηση
 • 15/03/2013 στο 5:13 μμ
  Σύνδεσμος

  Δεν έχω καταλάβει απο την Διακήρυξη ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ από τις προτάσεις σας δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσω ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ του υπάρχοντος και απαιτείται ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και συνεπώς ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ (για την αναγκαιότητα της οποίας πολύ δύσκολα θα πειστούν κόμματα και λαός).
  Υπάρχει κάτι άλλο πέραν της αλλαγής σε Προεδρική Δημοκρατία (στο Γ της διακήρυξης) που δεν μπορεί να εισαχθεί μέσω του ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ;
  Ή και αυτό ακόμα, η Προεδρική Δημοκρατία (χωριστές εκλογές για νομοθετική και εκτελεστική) είσθε σίγουροι ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω αναθεώρησης; Έχει ρωτηθεί συνταγματολόγος;

  Απάντηση
 • 06/04/2013 στο 11:35 πμ
  Σύνδεσμος

  Προς κο Σαραντόπουλο Πέτρο
  Σας παραθέτω
  α) Σχόλιο – απάντηση του κου Λυντέρη Χρήστου (Διδάκτορα νομικής και μέλους της Πρωτοβουλίας μας):
  Πράγματι όλα πλην της μεταβολής του πολιτεύματος θα μπορούσαν να γίνουν με μία αναθεώρηση. Αλλά η αλλαγή πολιτεύματος δεν είναι μία μικρή λεπτομέρεια. Αποτελεί κεφαλαιώδες θεσμικό ζήτημα. Επιπλέον ακόμη και εάν αφήναμε στην άκρη το πολιτειακό οι υπόλοιπες αλλαγές είναι τόσο ριζικές ώστε ακόμη και εάν δεν ονομάζοντας νέο Σύνταγμα θα ισοδυναμούσαν με νέο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα: (1) Καθιέρωση δημοψηφισμάτων κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας για θέσπιση ή κατάργηση νόμου ή αλλαγή του Συντάγματος. (2) Καθιέρωση θεσμών δημόσιας λογοδοσίας των αξιωματούχων. (3) Καθιέρωση θεσμών εσωκομματικής δημοκρατίας στην εκλογή υποψηφίων αντιπροσώπων, υιοθέτηση προγράμματος, πειθαρχικό μελών κλπ. (4) Κατάργηση όλων των προνομίων και των ασυλιών βουλευτών και μελών κυβερνήσεων και υπαγωγή τους στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη όπως οι λοιποί πολίτες .(5) Απαγόρευση εκλογής προσώπου σε αξίωμα για περισσότερες από δυο φορές. (6) Κατάργηση της δυνατότητας της κυβέρνησης να διορίζει την ηγεσία της δικαιοσύνης και αντικατάσταση με κλήρωση.(7)Ίδρυση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου (8)Έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από επιτροπή της βουλής δημόσια και χωρίς κανέναν απόρρητο . (9) Ανάκληση της άδειας ΜΜΕ εάν έχει οφειλές προς το δημόσιο (10) Ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού (11) Πολιτική ισότητα στην προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ. Εάν φανταστούμε όλες τις παραπάνω αλλαγές ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν πρόκειται για νέο Σύνταγμα;

  β) Σχόλιο – απάντηση του κου Πέτρου Χασάπη, δικηγόρου και μέλους της Πρωτοβουλίας μας:
  Η αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος απαιτεί νέο σύνταγμα, καθόσον το ισχύον την απαγορεύει. Όπως λέει και ο Χρήστος Λυντέρης αυτό από μόνο του είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η ισχύουσα κοινοβουλευτική δημοκρατία, από τη φύση της είναι κομματική δημοκρατία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κόμματα με στρατιωτική πειθαρχία όπου βουλευτές, στελέχη και μέλη είναι υποχρεωμένα να εκτελούν μόνο τις αποφάσεις της κομματικής ηγεσίας και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω της. Ελεύθερη προσωπική άποψη δεν αναγνωρίζεται. Αυτό το πολίτευμα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο, σε κανέναν, πολίτη, κομματικό στέλεχος, ακόμα και στον ίδιο τον κομματικό αρχηγό, να αναπτύξει την δική του ανεξάρτητη προσωπικότητα και να εκφράσει την προσωπική του βούληση. Στο τέλος τέλος είναι ένα πολίτευμα που κατευθύνεται από το παρασκήνιο και υπακούει απόλυτα στα συμφέροντα της άρχουσας οικονομικής ελίτ. Αν μάλιστα η κυρίαρχη οικονομική ελίτ είναι κρατικοδίαιτη και παρασιτική, όπως είναι στη χώρα μας, τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούμε. Αυτό λοιπόν το πολίτευμα ορίζει στο άρθρο 110 παρ. 1 του Συντάγματος ότι δεν πρόκειται να αλλάξει όσο υπάρχουν Έλληνες για όσες χιλιετίες και αν υπάρχουν. Αυτό από μόνο του δεν είναι άραγε φασιστικό, όταν σχεδόν όλα τα συντάγματα της γης μπορούν να αλλάζουν πολύ πιο εύκολα;

  Και ένα σχόλιο δικό μου: Ο λαός μας αγαπητέ κύριε Σαραντόπουλε βεβαίως και θα πεισθεί για την αναγκαιότητα αλλαγής εύκολα για τον εξής λόγο: Διότι τα εντεταλμένα και διαπλεκόμενα με τους πολιτικούς ΜΜΕ και η εγχώρια κρατικοδίαιτη διανόηση ως τέτοια, δεν θα ανεφερθούν ποτέ στις στρεβλώσεις του Συντάγματός που με το ψευδεπίγραφο της λαϊκής κυριαρχίας του άρθρου 1 επιτρέπουν την ύπαρξη και τη διαιώνιση ενός πολιτεύματος που δεν είναι ούτε Δημοκρατικό, ούτε αντιπροσωπευτικό, ούτε καν κοινοβουλευτικό. Ουδείς μας περιμένει από τα κατεστημένα ΜΜΕ να αναφερθούν στην προοπτική της αλλαγής του Συντάγματος μέσω Λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. ΜΜΕ και οι “διανο-ιστές” ταυτίζουν εντέχνως τη Δημοκρατία με το υφιστάμενο πολίτευμα- έκτρωμα της αιρετής ολιγαρχίας όπου ολιγάρχης αναδεικνύεται ο ικανότερος στη δημιουργία πελατειακών σχέσεων μεταξύ του κόμματος του και των ψηφοφόρων ως ιδιωτών. Όσο για την παραδοχή σας πως το να πείσουμε τα κόμματα είναι δύσκολο, αποτελεί τραγική ομολογία πως αυτός που ασκεί την πραγματική κυριαρχία και αποφασίζει αγνοώντας ΝΟΜΙΜΑ τη βούληση της κοινωνίας (Το σύνταγμα την καθιστά σιωπηρά εξωθεσμική παράμετρο και άρα μη νόμιμη). Στην κοινωνία αναγνωρίζεται μόνο το δικαίωμα της διαμαρτυρίας όταν η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο από αυτό που απαιτει η κοινωνία και αυτό το αποκαλούν «δημοκρατικό δικαίωμα». Δεν είναι ο κατονομαζόμενος κατά το άρθρο 1 κυρίαρχος ο λαός μας αλλά το πολιτικό σύστημα το οποίο αντί να υφίσταται και να λειτουργεί ως εντολοδόχος μας πράττει ως δυνάστης.

  Απάντηση
 • 15/04/2013 στο 2:35 μμ
  Σύνδεσμος

  Αγαπητέ κ. Σοροπίδη, προέβαλα σε παλαιότερο σχόλιο την δημιουργία ενός νέου Συντάγματος με βάση τις Ελληνικές Αξίες διότι αυτές υπέρκεινται της έννοιας της Δημοκρατίας της οποίας είναι γεννήτορες και την περιέχουν. Και επειδή τα περισσότερα Κράτη δηλωνουν ότι είναι Δημοκρατικά, ενώ σε πολλά απ΄αυτά η ουσία της Δημοκρατίας έχει παραβιασθεί -τρανό παράδειγμα η Ελλάδα- αυτό που απομένει είναι το ήθος της πολιτικής εξουσίας. Είναι το μόνο που μπορεί να καταξιώσει ή να γελοιοποιήσειτην έννοια της Δημοκρατίας. Τολμώ λοιπόν να προτείνω την μή τιτλοποίηση του Συντάγματος με την έκφραση ΄΄Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας΄΄ αλλά με την έκφραση ΄΄Σύνταγμα των Ελληνικών Αξιών”. Ο τίτλος αυτός αποκαλύπτει στον Έλληνα ότι είναι το ήθος και η αξιωσύνη των πολιτικών που ασκώντας την εξουσία την χρησιμοποιούν προς όφελος του Λαού.Κάθε άλλος ορισμός πολιτεύματοςως λ.χ ΄΄Δημοκρατία΄΄, ΄΄Σοσιαλισμός΄΄, ΄΄Κομμουνισμός΄΄και συναφείς συνδιασμοί αποτελούν ΄΄κύμβαλα αλλαλάζοντα΄΄διότι ο κάθε επιτήδειος άρχων μπορεί να παραβιάσει τα πάντα ΄΄νόμιμα΄΄ ή επικαλούμενος ΄΄την ανάγκη΄΄.-

  Απάντηση
 • 19/05/2013 στο 7:20 πμ
  Σύνδεσμος

  Η κοινωνία μας και η χώρα μας βρίσκονται υπό κατοχή. Για να απελευθερωθουμε πρέπει ο ελληνικός λαός να θεσπίσει ενα νέο Σύνταγμα με δικους του όρους που θα διαμορφώσει και θα αποφασίσει ο ίδιος και όχι τα κόμματα, οι πολιτικοί και οι διεθνείς συνεργάτες τους. Μονο τότε το νέο αυτό Σύνταγμα θα είναι το Σύνταγμα των Ελλήνων. Και μονο με ενα Σύνταγμα θεσμοθετημένο απο εμάς τους ίδιους μπορούμε να γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι να ορίζουμε την μοίρα μας σύμφωνα με την βούληση μας.

  Απάντηση
 • 25/04/2015 στο 2:24 μμ
  Σύνδεσμος

  <> ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ για να ΕΙΜΑΣΤΕ το ΚΟΜΜΑ του ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

  Απάντηση
 • 25/04/2015 στο 2:27 μμ
  Σύνδεσμος

  Ως προκύπτει η επικοινωνία με όλα τα μέλη μας έχει γίνει ουσιαστικά ανύπαρκτη, αφού ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ μία Νέα ΦΑΝΕΡΗ και ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του neosyntagma.net που θα είχε επικοινωνία με όλα τα μέλη μας και αντιθέτως. Είχα δε πολλάκις προτείνει η επικοινωνία , μεταξύ όλων των μελών μας, να είχε γίνει με το πενταδικό σύστημα σύντομης αλληλοεπικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών μας που υπέγραψαν τη Διακήρυξη, ώστε να είχαμε γνωριστεί και μεταξύ μας και να είχαμε φθάσει σε αριθμό μελών μας ικανό για τις τελευτάιες εκλογές έχοντας ιδρύσει το ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ του neosyntagma.net που θα ήταν ενδεχομένως σήμερα και στη ΒΟΥΛΗ.

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

91  −  89  =