O καθηγητής πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης απαντά στις ερωτήσεις του Βασίλη Ξυδιά, εκπροσώπου της «Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» για την κρίση του πολιτικού συστήματος και τη δυνατότητα θεσμικής διεξόδου.

Η συζήτηση έγινε την 1η Νοεμβρίου 2012. Η τηλεοπτική καταγραφή έγινε από το Αντίφωνο.

Ο Γ. Κοντογιώργης εξηγεί πως δεν περιμένει καμία λύση από τους εκπροσώπους του συστήματος (στους οποίους, πέρα από τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβάνει και τους λοιπούς πολιτειακούς θεσμούς) και περιγράφει τον τρόπο που η κοινωνία θα μπορούσε να επέμβει, όχι με απλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλαίσιο θεσμικών αιτημάτων που θα ανάγκαζαν το πολιτικό σύστημα να μεταβεί από το σημερινό ολιγαρχικό καθεστώς σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό.

Τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο της εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων της νεωτερικότητας. Εξηγεί ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν είναι δημοκρατία και σημειώνει ότι από την άποψη αυτή η ελληνική κρίση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή εκείνων των ιστορικών αλλαγών που θα οδηγήσουν, αρχικώς την Ελλάδα και στη συνέχεια όλο τον κόσμο, σε ιστορικά πιο ώριμα πολιτικά συστήματα (αντιπροσώπευση, δημοκρατία).

Συζητά τις προτάσεις για Νέο Σύνταγμα και, χωρίς να διαφωνεί με την ανάγκη ριζικής συνταγματικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζει ως προτεραιότητα την είσοδο της κοινωνίας στην πολιτική με πρώτο βήμα την αντιπροσωπευτική έκφραση της βουλήσεώς της.

Παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό μέσω του θεσμού του «δημοσκοπικού δήμου». Στο σημείο αυτό ο Β. Ξυδιάς εξηγεί πως η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή προτίθεται να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα και οι δύο συνομιλητές συζητούν για τις προϋποθέσεις επιτυχίας του.

Η συνέντευξη αποτέλεσε μια συμπαραγωγή του διαδικτυακού περιοδικού ΑΝΤΙΦΩΝΟ και της «Πρωτοβουλίας».

Πηγή: Αντίφωνο

Ο Γιώργος Κοντογιώργης συζητά με τον Βασίλη Ξυδιά (video)

Ένα σχόλιο στο Ο Γιώργος Κοντογιώργης συζητά με τον Βασίλη Ξυδιά (video)

 • 02/12/2012 στο 3:03 μμ
  Σύνδεσμος

  Χάρη στον δυνατό χειμώνα που αρχίζει πλέον εδώ πάνω στην Ελασσόνα, δεν βγαίνω για εργασία στα κτήματα, μένω εντός. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη μακρά συζήτηση του Βασίλη Ξυδιά με τον καθηγητή Γιώργο Κοντογιώργη. Γνώριζα τις απόψεις του ΓΚ και τον παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Νομίζω όμως ότι έχει τώρα κατασταλάξει και γι αυτό είναι αρκετά (στα πλαίσιο πάντα των ορίων της πολιτικής επιστήμης) σαφής. Να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τις συμβουλές και θέσεις του. Είναι καινοτόμος, αφοπλιστικά ειλικρινής. Ο Βασίλης Ξυδιάς με μεγάλη άνεση συνέδεσε τα θέματα της Πρωτοβουλίας με το αφικτό των ζητούμενων αλλαγών και έδωσε στον καθηγητή ΓΚ την ευκαιρία να μας δώσει τη γενική εικόνα (που τόσο λείπει) και τα όρια των όποιων κινήσεων. Το συμπέρασμα, ως κέρασμα της υπομονής λόγω της μακράς αλλά ενδιαφέρουσας συζήτησης, είναι εξόχως διδακτικό. Η πολιτική έχει μεγαλείο, όταν είναι Πολιτική, δηλαδή υπόθεση της Πόλης.

  Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους συντελεστές και στην Ομάδα του Αντίφωνου

  Αθ Θεοδωράκης

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

30  ⁄    =  6