Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει αναδρομική εισφορά 1%-3% το μήνα, στις συντάξεις όσων συνταξιούχων έχουν πάρει εφάπαξ από το 1995 και μετά.

Tο άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρει όμως τα εξής: «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».

Επομένως οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια είναι καταφανώς αντισυνταγματική και, αν η συγκυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει σε τέτοιου είδους παράνομη απόφαση, πρόκειται να συναντήσει δικαίως τη λαϊκή οργή.

 Αντισυνταγματικές οι εισφορές στις συντάξεις – Δελτίο Τύπου 18-9-2012

2 σχόλια στο  Αντισυνταγματικές οι εισφορές στις συντάξεις – Δελτίο Τύπου 18-9-2012

 • 19/09/2012 στο 1:30 μμ
  Σύνδεσμος

  1. Δεν συμφωνούμε με τη διάταξη του ισχύοντος Συντάγματος που ορίζει «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε.» Όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα μας “Δημόσια Διαβούλευση για νέο Σύνταγμα” στο http://bit.ly/PRMVF5 η πρόταση της Πρωτοβουλίας μας είναι, στο νέο δημοκρατικό Σύνταγμα που επιδιώκουμε, να υπάρχει η διάταξη: «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος.» Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο να ψηφίζονται νόμοι με αναδρομική ισχύ. Τέτοιοι νόμοι αποτελούν άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία του πολιτικού μας συστήματος, μαζί με την σύντομη παραγραφή αδικημάτων των Υπουργών..!!

  2. Ως Πρωτοβουλία είμαστε αντίθετοι και μ’ αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης διότι γκρεμίζει ακόμη περισσότερο ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο ισχύον Σύνταγμα. Μια χώρα στην οποία η κυβέρνηση (δηλαδή ο εκτελεστικός βραχίονας του πολιτικού συστήματος) παραβιάζει τόσο ανερυθρίαστα το Σύνταγμά της, δεν είναι δημοκρατική, ούτε κατά διάνοια. Απλά είναι μια χώρα που οδηγείται στην πλήρη εξαθλίωση των θεσμών και των πολιτών της, είναι μια χώρα στην οποία η κοινωνία ποδηγετείται βάναυσα από την κρατική εξουσία.

  Απάντηση
 • 20/09/2012 στο 8:00 πμ
  Σύνδεσμος

  Συμφωνώ με το ότι γενικά αναδρομική ισχύ δεν πρέπει να τίθεται σε καμία περίπτωση. Πείτε μου όμως γιατί είναι ΟΚ σε περίπτωση ιδιωτικού συμφωνητικού??

  Επίσης, τί επιδιώκει η κυβέρνηση – ήταν άδικες αυτές οι συντάξεις και τα εφάπαξ υπερβολικά?
  Αν ναι, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να διορθωθεί η αδικία? Αν ναι, μήπως να την προτείνατε κιόλας – έτσι το κίνημα φαίνεται να είναι δημιουργικό και όχι μόνο να κατηγορεί!!!

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  ×  5  =  40